IHS: Světový automobilový trh by měl letos vzrůst o 1,5 procenta

21.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Celosvětový prodej nových automobilů by se měl v letošním roce zvýšit o 1,5 procenta na 93,5 milionu vozů. Předpověděla to dnes analytická společnost IHS Markit. Upozornila nicméně, že globální automobilový průmysl letos čelí největším rizikům od hospodářské krize v letech 2008 a 2009.

\"Politická nejistota by mohla citelně zasáhnout prodej aut ve Spojených státech i v Evropě, protože oba tyto regiony procházejí politickými výkyvy,\" poznamenal Henner Lehne z IHS Markit.

V Číně, která je největším automobilovým trhem na světě, se odbyt v letošním roce zvýší o 1,9 procenta na 28,5 milionu vozů. V Severní Americe počítá IHS naopak s poklesem prodeje, a to o 0,6 procenta na 21 milionů vozů. V západní Evropě očekává nárůst o jedno procento na 16 milionů vozů, ve střední a východní Evropě by se měl prodej zvýšit o 4,5 procenta na 4,5 milionu vozů.

V jižní Asii čeká IHS Markit nárůst prodeje o 5,9 procenta na 8,3 milionu vozů, v Japonsku a Jižní Koreji by se měl odbyt zvýšit o procento na 6,7 milionu vozů. V Jižní Americe IHS předpokládá nárůst o 2,1 procenta na čtyři miliony vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK