Hradecký kraj má na Trutnovsku druhé ohnisko ptačí chřipky

23.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bernartice (Trutnovsko) 23. února (ČTK) - Královéhradecký kraj má druhé ohnisko ptačí chřipky v Bernarticích na Trutnovsku. Jde o malochov s devíti kusy drůbeže. ČTK to dnes řekla mluvčí hejtmanství Martina Götzová. První ohnisko ptačí chřipky v kraji veterináři potvrdili 10. února v malochovu ve Žďáru nad Orlicí na Rychnovsku. V celé ČR je aktuálně 33 ohnisek nemoci.

Malochov v Bernarticích čítal osm slepic a jednu kachnu. \"Šest kusů na virus ptačí chřipky již uhynulo, zbytek bude utracen,\" uvedla mluvčí. Veterináři v okolí Bernartic vyhlásí ochranné pásmo a pásmo dozoru.

V Česku je kromě ohnisek nemoc také rozšířená u volně žijících ptáků. Zatím veterináři evidují 50 potvrzených případů na území 12 krajů.

Chovatelé zatím podle nedělního vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zažádali kvůli ptačí chřipce o kompenzace za 12 milionů korun, vyplaceno jim bylo 2,5 milionu. Stát vyplatí zemědělcům veškeré škody, dodal. Utraceno bylo kvůli chorobě 58.000 kusů drůbeže.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci mají téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. Na nemoc uhynula v liberecké zoo také samice vzácného pelikána skvrnozobého.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK