9 tipů, které vám doma ušetří stovky litrů vody

04.04.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Voda rok od roku zdražuje. Experti varují, že ubývá podzemních i povrchových vod. Stát připravuje nové dotace, které podpoří budování retenčních nádrží nebo splachování WC dešťovou vodou. S nastupujícím létem může spotřeba vody v domácnostech vzrůstat, například kvůli zalévání zahrady, napouštění bazénů nebo častějšímu sprchování. Tady jsou proto užitečné tipy, jak doma vodu šetřit.

Na zajištění základní hygieny a dodržování pitného režimu potřebuje člověk 20 až 50 litrů vody na jeden den. V České republice každý z nás spotřebuje v průměru kolem 100 až 120 litrů vody denně. Nejvíce vody, zhruba polovina z celkové denní spotřeby, proteče v koupelně a spotřebujeme ji na osobní hygienu. Na druhém místě je v domácnosti WC, na splachování toalety každý z nás potřebuje přibližně 24 litrů denně. Z kohoutků běžné domácnosti tak za den protečou stovky litrů. Ač se spotřeba vody v České republice postupně snižuje, stále máme rezervy. Jak tedy vodu šetřit?

Zkraťte sprchování

Vanu si dopřáváte jen výjimečně, ale rádi si prodloužíte sprchu? Když ji zkrátíte o dvě minuty, ušetříte až 600 litrů vody za měsíc. Spotřebu vody ve sprše zmírní také tzv. perlátory. To jsou šetřiče snižující průtok vody sprchovou hlavicí, které si můžete nastavit na šest až čtrnáct litrů za minutu. Díky perlení vody ale při sprchování nepoznáte, že je průtok vody nižší.


Čtěte také:
Jak ušetřit za energie bez velkých investic? I.
Jak ušetřit za energie bez velkých investic? II.

Na splachování záleží

Starší WC si na jedno spláchnutí vezmou až 10 litrů vody. Moderní a úspornější toalety jsou vybaveny dvojitým splachováním (3 a 6 litrů). Pokud nechcete investovat do výměny toalety, můžete do splachovací nádržky umístit WC stop. Ten snižuje spotřebu vody v průměru o 30 procent, což ve čtyřčlenné domácnosti znamená asi 1 200 korun ročně. Výhodou WC stopu je, že zabraňuje také protékání toalety.

Vypínejte vodu, když nemusí téct

Když se mydlíte ve sprše, čistíte si zuby nebo si myjete vlasy, nenechejte vodu v umyvadle nebo ve sprše bez užitku utíkat, ale vypněte ji. To vám usnadní pákové baterie, na nichž také snadněji navolíte požadovanou teplotu vody. Pokud vodu odpouštíte, natáčejte ji do nádob a využijte například k zalévání rostlin. Nebo si ji ohřejte na zbytkovém teple na elektrickém sporáku a využijte ji na úklid.

Prádlo perte chytře

Pračku zapínejte vždy, když je plná. Velmi špinavé prádlo můžete nejdříve vykartáčovat, vyhnete se tak zapínání dlouhých pracích programů, které spotřebují více vody. Naučte se svoji pračku ovládat a využívejte různé programy pro různé typy prádla. Například tmavší prádlo můžete prát ve studenější vodě, tím šetříte jak spotřebu vody, tak energie.

Myjte nádobí ve dřezu

Když nemáte myčku, myjte nádobí ve dřezu v napuštěné vodě, nikoli pod vodou tekoucí. Do jednoho dřezu napusťte vodu se saponátem do druhého dřezu nebo lavoru natočte čistou vodu na oplachování umytého nádobí. Mytí nádobí pod tekoucí vodou je neúsporné, spotřebujete při něm až trojnásobně více vody než při umývání ve dřezu. Hrnce a pánve nechte vždy odmočit, nebudete je muset drhnout pod tekoucí vodou.

Ovoce a zeleninu myjte v lavoru

Potřebujete umýt ovoce a zeleninu? Napusťte si vodu do lavoru a omyjte je. Vyhnete se tak mytí pod tekoucí vodou – umývat takto každý kus zeleniny je neúsporné a často i zbytečné. Vodu, která vám zbude z mytí zeleniny, využijte na zálivku pokojových nebo venkovních rostlin.

Hospodařte i s kostkou ledu

Každá kapka vody se počítá. A tak pokud se vám v parném létě při chystání mojita stane, že upustíte na zem kostky ledu, neházejte je bez užitku do dřezu, přidejte je do kropáčku a využijte později na zálivku rostlin.

Vařte tolik vody, kolik potřebujete

Při vaření si vyberte správnou velikost hrnce a napusťte ho přesně takovým množstvím vody, které pro vaření potřebujete.

Uklízejte efektivně

Na úklid domácnosti si vždy napouštějte kbelík vodou. Nemáchejte hadr pod tekoucím kohoutkem. Využít můžete odtočenou vodu, vodu z omývání ovoce a zeleniny nebo dešťovou vodu, pokud není špinavá.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ