Slovensko podle odhadů letos opět vyrobí přes milion aut

27.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 27. dubna (zpravodaj ČTK) - Výroba aut na Slovensku by letos znovu měla překročit hranici milionu vozidel. Informoval o tom dnes tamní svaz automobilového průmyslu. Loni z výrobních linek slovenských závodů tří automobilek sjelo rekordních 1,04 milionu aut, země si tak v přepočtu na obyvatele udržela pozici světové jedničky v produkci vozidel.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů ekonomiky Slovenska. Své továrny mají v zemi korejská automobilka Kia, dále německý Volkswagen a francouzský koncern PSA. Na Slovensku podniká také více než 300 dodavatelů komponentů pro automobily.

\"Rok 2017 je pro automobilovou výrobu na Slovensku výjimečný i tím, že v dubnu bylo vyrobeno \'jubilejní\' desetimilionté slovenské auto. Tento významní milník je jednoznačným důkazem, že transformace Slovenska na mekku automobilového průmyslu byla krokem správným směrem, který naší zemi přináší prosperitu,\" uvedl prezident svazu Juraj Sinay.

Rekordních výsledků loni ve výrobě dosáhly slovenské továrny automobilek Kia a také PSA, která počítá s dalším růstem produkce i letos. Výroba aut v továrně Volkswagenu, který v zemi v roce 2016 investoval rekordních 550 milionů eur (14,8 miliardy Kč), naopak mírně klesla.

Odvětví výroby aut posílí svou pozici ve slovenském hospodářství po dokončení továrny britské automobilky Jaguar Land Rover, která staví závod na jihu Slovenska.

Automobilový průmysl na Slovensku se již delší dobu potýká s nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Podniky z tohoto odvětví budou podle odhadu do roku 2020 potřebovat 14.000 nových zaměstnanců a už teď si některé z nich pomáhají zaměstnáváním cizinců. Otevření slovenského pracovního trhu pracovníkům ze zahraničí svaz automobilového průmyslu ale nepokládá za systémové řešení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK