Ceny ropy dál rostou, táhnou je naděje na dohodu o snížení těžby

22.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. května (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích počátkem týdne dál rostou. Vzhůru je tlačí přesvědčení investorů, že přední světoví vývozci suroviny se tento týden dohodnou na prodloužení a možná i prohloubení dohody o omezení těžby.

Severomořská ropa Brent kolem 17:40 SELČ stoupla o 0,6 procenta na 53,95 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI posílila o 0,8 procenta na 50,75 USD. Z nedávných minim z počátku května oba referenční druhy ropy vystoupily už o více než deset procent.

Ve čtvrtek se scházejí ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich kolegové z některých dalších zemí, aby se dohodli na prodloužení dohody o snížení těžby. Ministři Saúdské Arábie a Ruska minulý týden navrhli prodloužení stávající dohody o devět měsíců místo původně zvažovaných šesti.

Uvažuje se také o hlubší redukci, než je dosavadních 1,8 milionu barelů denně, řekly zdroje agentury Reuters. Analytici Commerzbank to ale považují za riskantní, protože kdyby se země na hlubším snížení produkce nedohodly, vedlo by to na trhu ke zklamání a ceny by nereagovaly tak, jak producenti chtějí.

Hlubší redukce ze strany OPEC by také mohla podnítit další zvyšování těžby z břidlicových ložisek v USA. Od poloviny loňského roku se těžba ropy v USA zvýšila o deset procent.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 53,95 53,61 New York - Nymex WTI červen 50,75 50,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK