Joint v zaměstnání? Raději ne!

16.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Na kouření marihuany můžeme mít každý jiný názor. Faktem ale je, že v zaměstnání byste se měli raději se „špekem“ držet zpět, lépe řečeno - prostě si jointa nezapalovat. Jinak o tu práci taky můžete na hodinu přijít.

 Pohádka se špatným koncem:

Emil pracoval v jedné jihočeské fabrice jako elektrikář. Občas si dal jointa, ale tehdy ho napadlo, zapálit si přímo v práci.

Jak bylo jemu, to přesně nevíme. Zato jeho šéf ho popsal jako nervózního a divného chlapíka, který se choval nepozorně a dělal při práci chyby. Tak se mistr rozhodl, že ho podrobí testu na drogy, protože v minulosti už několik podobných případů zažil.

Test byl pozitivní, mistr ani nebyl překvapený. A Emila vyhodili hned ze zaměstnání.


Je to v slinách

Možná je pro někoho překvapující, že v továrně měl tester na drogy. Nebyl to první případ, takže chtěli být i na „trávu“ připraveni a soupravu na identifikaci drog koupili. A protože si jointa ubaluje v práci čím dál víc zaměstnanců, určitě nejsou na jihu Čech jediní.

Někomu se to může zdát jako zbytečné šikanování, ale firma nechce riskovat úraz, který marihuanou „posílený“ člověk může způsobit.

Jak tester funguje?

  • Kontrolují se sliny.
  • Testovaný si do úst vloží zvláštní houbičku a na ní nanese sliny.
  • Ty se pak vloží do testovací soupravy, kde lakmusový papírek odhalí drogu, pokud ji testovaný užil.
  • Když k tomu skutečně dojde a výsledek je pozitivní, může s ním testovaný souhlasit, nebo také ne.
  • Druhá varianta pro něj ale znamená povinný odběr krve.
  • Pokud se mu nechce podvolit, usvědčí se sám.
  • Důsledky si můžete domyslet sami.

Bez zábran, ale nepřiměřeně

Co s námi marihuana vlastně dělá? Podle psychologů ovlivňuje psychické funkce člověka: paměť, pozornost, citovost, náladu nebo propojenost a jednolitost myšlení. Kvůli tomu je vlastně také tak oblíbená, protože kuřák má dojem, že se zbavuje jakýchsi pout a zábran, cítí se volněji. Jenže podobné uvolnění v práci může skutečně znamenat přehlédnutí a ohrožení či úraz, když nepůjdeme do nejhorších následků.

Marihuana se tedy při kouření projevuje hlavně změněnou schopností soustředění, někdy i značným zhoršením krátkodobé paměti. Reakce kuřáka „trávy“se proto mohou zdát nepřiměřené dané situaci, nepozorné a typické je opakující se zapomínání. U některých kuřáků marihuany se může objevit vztahovačný způsob myšlení typu „všichni jsou proti mně“. Pokud je konopí užíváno dlouhodobě, může měnit kvalitu přemýšlení i myšlení, možnosti soustředění se zhoršují a nakonec mohou nastat i osobnostní změny.

Třikrát a dost

„Marjánka“ ale není považována za tvrdou drogu, odborníci ji berou dokonce jako „měkčí“ než alkohol. Má podle nich také menší zdravotní i sociální škodlivost, dokonce je u ní přiznáno menší riziko vzniku závislosti. Pokud tedy zaměstnavatelé někoho přistihnou, nebo zaměstnanci dokážou, že kouřil „trávu“, měli by postupovat stejně, ale spíše méně tvrdě než v případě přistižení pití alkoholu v práci. A měli by také rozlišit, zdali šlo o výjimečný přečin, nebo je pracovník na droze již závislý.

To se ale většinou nerozlišuje. Firmy to řeší okamžitou výpovědí za porušení povinností zvlášť hrubým způsobem. Pokud by přistižený protestoval a chtěl si vymoci zrušení výpovědi soudní cestou, záleželo by asi na okolnostech konkrétního případu. Podle nich by soud rozhodl. Není asi třeba doplňovat, že v práci pít nebo užívat jinou návykovou látku zaměstnanec nesmí, stejně tak v pracovní době i když je mimo pracoviště.

Dodejme, že zkoušce na alkohol či drogy se zaměstnanec nemusí automaticky podrobit. Poruší tak ale právní předpisy, a když odmítne třikrát, může dostat vyhazov. Je také známo, že látky z jointu, které tester odhalí, se v těle (slinách) mohou udržet až 72 hodin, takže se hned nabízí výmluva, že dotčený měl jointa předevčírem. No pokud se dokáže soustředit na práci, nezapomene, kde nechal vercajk a kterého dnes vlastně je, tak mu to možná šéf uvěří. Spoléhat by na to ale neměl.


Čtěte také: 


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU