Statistiky promluvily: změňte dodavatele, ročně ušetříte až 7500 Kč za elektřinu a plyn

14.06.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


České domácnosti opět hledají cestu k úsporám energií. Za prvních pět měsíců letošního roku změnilo dodavatele elektřiny nebo zemního plynu přes 230 500 domácností. Podle odborníků lidé znovu začínají důvěřovat alternativním společnostem. Energetický trh se také pročišťuje – loni svoji činnost ukončilo 13 dodavatelů.

Dodavatele elektřiny změnilo podle statistik OTE ČR od ledna do konce května 130 688 domácností, k novému dodavateli plynu přešlo od začátku roku 99 834 domácností. Ve srovnání s loňskem celkově změnilo dodavatele energie o 17 821 více domácností. Aktuální čísla tak ukazují na narůstající zájem lidí vybrat si společnost, od které budou elektřinu nebo plyn nakupovat.

Dlouhá zima a nárůst důvěry k dodavatelům

Odborníci vysvětlují nárůst počtu změn dodavatelů několika faktory. „Důvodem je lepší informovanost o možných úsporách, ale i nezvykle drahá topná sezóna. Ta vytáhne z peněženek domácností, které topí plynem nebo elektřinou, zhruba o 5 500 korun více než v přechozích teplotně nadprůměrných letech,“ říká analytik trhu energií Tomáš Suchý.

Nejsilnějším obdobím, co do počtu změn dodavatelů, bývá začátek roku. Letos v lednu změnilo dodavatele elektřiny přes 55 tisíc domácností, v květnu to bylo necelých 21 tisíc domácností. Jen pro srovnání, loni v lednu změnilo dodavatele domácností také kolem 55 tisíc domácností, ale v květnu 2016 to bylo jen něco málo přes 15 tisíc. I to ilustruje nárůst zájmu domácností optimalizovat ceny energií. Podle odborníků by i v dalších měsících mohl růst počtu změn dodavatelů pokračovat. „Nárůst počtu změn dodavatelů odráží mimo jiné postupný návrat důvěry domácností, která v minulosti utrpěla zejména vinou podomních prodejců energií a neseriózním jednáním řady firem nabízejících alternativní dodávky energií,“ připomíná Tomáš Suchý.

Podvodné praktiky pořád fungují

Neznamená to ale, že by fenomén podomního prodeje zcela ustal. „Stále se s ním setkáváme. Obchodní zástupci spotřebitelům především tvrdí, že jim jdou zkontrolovat vyúčtování za elektřinu či za plyn, nebo že jsou od jejich stávajícího dodavatele,“ upozorňuje na nejčastější praktiky Tomáš Palla ze Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace, z.s.

Podle Tomáše Suchého jsou nicméně v posledních letech podomní prodejci i podvodné firmy na ústupu. „Domácnosti přestávají vnímat změnu dodavatele energií jako adrenalinový sport, naopak v ní opět spatřují schůdnou a dobře vyčíslitelnou cestu, jak podstatně snížit své roční výdaje za elektřinu a plynu,“ dodává.


Vše, co potřebujete vědět o změně dodavatele energie:


Krachy dodavatelů čistí trh

Jedním z faktorů, který by mohl dočasně zbrzdit nárůst zájmu domácností o změnu dodavatele energií, je zvyšující se počet krachů energetických firem. Loni ukončilo svoji činnost 13 dodavatelů, což bylo přibližně dvakrát více než roce 2015. Na trhu ale nadále operuje více než 60 subjektů dodávajících elektřinu a plyn.

Snížení počtu dodavatelů působících na energetickém trhu lze vnímat pozitivně. „Mírný úbytek počtu dodavatelů vnímáme spíše jako pozitivní signál. Trh se přirozenou cestou čistí od společností, které nemohly dlouhodobě konkurenčně obstát. Ty stabilní a důvěryhodné zůstávají. Roste tak jistota zákazníků, že přechod k novému dodavateli je po ně zcela bezpečný,“ konstatuje Tomáš Suchý.

Vedle ceny energií jde i o podmínky

Podle výpočtů portálu Ušetřeno.cz snížily domácnosti, které změnily dodavatele elektřiny a plynu, svoje výdaje přibližně o 7 500 korun ročně. Z toho větší část, zhruba 5 700 korun, připadala na plyn, roční úspora elektřiny se pohybovala kolem 1 800 korun.

Aby se úspora domácnostem vyplatila, měly by věnovat pozornost nejen cenám, ale také obchodním podmínkám, které se s dodávkou elektřiny nebo zemního plynu pojí. Spotřebitelé mohou vybírat ze smluv se závazkem, které jsou sjednávané na dobu určitou, nebo ze smluv na dobu neurčitou. Ty jsou výhodnější v tom, že je lze kdykoli během roku vypovědět, a umožňují tak průběžně měnit dodavatele energií.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ