Ropa zůstala i po poklesu zásob v USA blízko mnohaměsíčních minim

21.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 21. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes zmírnily počáteční ztráty, v nichž severomořská ropa Brent sestoupila na nové sedmiměsíční minimum. Trh ale odpoledne neudržel dočasné zisky po údajích o poklesu zásob ropy v USA, které nerozptýlily obavy investorů z převisu nabídky na trhu. Ropa nyní směřuje k nejhlubší pololetní ztrátě za 20 let.

Brent kolem 18:00 SELČ ztrácel 0,7 procenta na 45,70 dolaru za barel a předtím se propadl až na sedmiměsíční minimum 45,53 USD. Americká lehká ropa WTI byla ve stejnou dobu se ztrátou půl procenta kolem 43,30 USD a ráno klesla až na devítiměsíční minimum 43,03 USD. Od počátku roku ceny ztratily asi 20 procent, což by znamenalo nejvýraznější pololetní pokles od prvního pololetí 1997, uvedla agentura Reuters.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že zásoby ropy na americkém trhu minulý týden klesly o 2,5 milionu barelů, což bylo o něco více, než odhadovali analytici v anketě agentury Reuters. Více, než se čekalo, se snížily i zásoby benzinu, které předešlý týden nečekaně vzrostly.

Ceny se po zprávě EIA zpočátku přehouply do kladného pásma, brzy ale obnovily pokles. Údaje o zásobách podle analytiků na vnímání situace na trhu nic podstatného nezměnily.

\"Zásoby ropy a benzinu v USA jsou výrazně nad svými pětiletými průměry, což bude ceny dál oslabovat,\" řekl analytik Abhishek Kumar z londýnské společnosti Global Gas Analytics. \"Těžba ropy v této zemi se přitom navzdory nedávnému poklesu cen dál zvyšuje,\" dodal. Podle EIA vzrostla těžba v USA minulý týden o dalších 20.000 barelů na 9,35 milionu barelů denně.

Navzdory snižování těžby v rámci dohody Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších producentů zůstávají zásoby i na globálním trhu ropy a ropných produktů nad dlouhodobými průměry. Íránský ministr ropného průmyslu Bížan Zangáne dnes řekl, že OPEC zvažuje výraznější omezení těžby, zatím ale vyčká, aby mohl zhodnotit vliv dosavadního snížení produkce.

OPEC se na konci května rozhodl prodloužit dohodu o omezení těžby o devět měsíců, což znamená do března příštího roku. K dohodě se připojili i signatáři původní smlouvy z řad nečlenských zemí v čele s Ruskem. Pokračuje tak stav, kdy OPEC a další země v prvním pololetí dodávaly na trh o zhruba 1,8 milionu barelů ropy za den méně než loni na podzim. V květnu signatáři dohody plnili zatím nejvyšším tempem od jejího loňského sjednání, ukázaly úterní údaje.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 45,70 46,02 New York - Nymex WTI srpen 43,30 43,51

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK