Podnikatelská aktivita signalizuje rychlejší růst HDP eurozóny

23.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. června (ČTK) - Tempo růstu podnikatelské aktivity v eurozóně v červnu překvapivě zpomalilo z šestiletého maxima v předchozích dvou měsících. Údaje nicméně signalizují, že růst hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny v celém druhém čtvrtletí zrychlil na 0,7 procenta z 0,6 procenta v prvním kvartálu. Oznámila to dnes výzkumná společnost IHS Markit.

Souhrnný index podnikatelské aktivity za červen klesl na 55,7 bodu. V květnu i dubnu činil 56,8 bodu, což byla jeho nejvyšší hodnota od dubna 2011. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje růst aktivity. Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že index se udrží na úrovni z předchozích dvou měsíců.

\"V tuto chvíli mě to příliš neznepokojuje,\" řekl k poklesu indexu ekonom společnosti Markit Chris Williamson. \"Zřejmě se dostáváme do situace, kdy byl růst po několik měsíců dost silný a začaly se objevovat určité limity v tom, do jaké míry jsou podniky schopny rozšiřovat kapacity,\" dodal.

Vývoj indexu podnikatelské aktivity podle Williamsona signalizuje tempo růstu HDP ve druhém čtvrtletí v rozsahu 0,7 procenta. V prvním kvartálu index správně signalizoval hospodářský růst 0,6 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK