Valná hromada OHL ŽS dnes schválila historickou ztrátu

28.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Uherský Ostroh (Uherskohradišťsko) 28. června (ČTK) - Valná hromada brněnské stavební společnosti OHL ŽS dnes schválila historicky nejvyšší ztrátu, která činila za loňský rok téměř 1,5 miliardy korun. Na úhradu ztráty půjde necelá miliarda z nerozděleného zisku z minulých let. Zbylou část ztráty firma zaúčtuje na účet neuhrazená ztráta z minulých let.

Firma už dříve uvedla, že za rekordní ztrátou jsou z 60 procent neúspěšné projekty v zahraničí. Nedocenila tam všechny náklady a rizika. Z výroční zprávy, kterou dnes předložila akcionářům, vyplývá, že z celkových tržeb 5,3 miliardy korun činily tržby v České republice 3,6 miliardy korun. Další více než miliardu tvořily tržby na Slovensku a Polsku. OHL ŽS ještě loni měla zakázky v Ázerbájdžánu, Bosně a Hercegovině, Kazachstánu, Rumunsku a jinde. Většinu těchto aktivit utlumuje. Naprostá většina všech zakázek byla financována z veřejných peněz.

Generální ředitel společnosti Petr Brzezina dnes uvedl, že starší zakázky měly jen minimum zisku a mnohdy vedly ke ztrátě. \"Další část těchto zakázek, především zahraničních, postupně dospěla ke svému konci a plně ukázala svoje negativa,\" uvedl Brzezina. Rok 2016 prý plně navázal na rok předchozí. Podle Brzeziny se oba roky \"staly roky očisty a nedostatku nových zakázek\". Kvůli ztrátě, ve které je OHL ŽS už dva roky po sobě a bude v ní zřejmě i letos, firma díky své mateřské společnosti OHL navýšila svůj kapitál o 1,6 miliardy korun. Pozitivním výsledkem tohoto kroku bylo snížení zadlužení.

OHL ŽS podle výroční zprávy loni výrazně zvýšila rezervy na ztrátové zakázky až na více než 400 milionů korun. Menšinoví akcionáři se na to dnes vedení společnosti ptali. Právnička OHL ŽS Daniela Musilová to vysvětlovala tím, že firma vede soudní spory se subdodavateli i klienty. Podle ní je výsledkem tvrdého tržního prostředí, které v minulosti takto vyostřené nebylo. Firma vede spory nejen v ČR, ale například i v Maďarsku, kde musela v minulosti zaplatit vysokou sankci.

OHL ŽS letos očekává růst výnosů až k hranici osmi miliard korun. Letos už na českém trhu podepsala zakázky za 4,7 miliardy korun. Přesto bude společnost už třetím rokem po sobě ve ztrátě. Na nulu se vrátí patrně v příštím roce a v těch dalších plánuje růst ziskovosti. Firma chce zvyšovat i výnosy, ale ne za každou cenu. V zahraničí mimo Slovenska chce mít pobočky jen na aktuální projekty a ne stálé zastoupení, které na většině míst utlumuje. Týká se to například Polska.

Španělská mateřská společnost nyní v OHL ŽS drží 98,5 procenta akcií. Společnost propouští zaměstnance, nyní jich má 1166. Loni jich měl zhruba o 300 více. Propouštěním chce firma výrazně snížit režie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK