Americké akcie oslabily, na nové minimum klesl dolar

21.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. července (ČTK) - Akcie na trzích ve Spojených státech dnes uzavřely se ztrátami. Podepsal se na nich především slabý výsledek průmyslového gigantu General Electric (GE), kterému se čtvrtletní zisk snížil téměř o 60 procent. Výsledek GE, jehož cena akcií se snížila na nejnižší úroveň od října 2015, vrhl stín i na další průmyslové podniky jako Caterpillar a 3M. Protiváhou propadu GE byly výsledky vydavatele platebních karet Visa a průmyslové skupiny Honeywell.

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 31,71 bodu, tedy 0,15 procenta, na 21.580,07 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 0,91 bodu, čili 0,04 procenta, na 2.472,54 bodu. Index technologického trhu Nasdaq sestoupil o 2,25 bodu, neboli 0,04 procenta, na 6.387,75 bodu.

Za celý týden se Dow Jonesův index snížil o 0,3 procenta, index Standard & Poor\'s 500 stoupl o 0,5 procenta a index Nasdaq se zvýšil o 1,2 procenta.

Trhy se nyní soustředí na výsledky hospodaření. V příštím týdnu je zveřejní technologické firmy včetně Amazonu, Alphabetu a Facebooku. Technologickému sektoru se daří navzdory obavám, že jsou jeho akcie nadhodnoceny. Investoři věří, že jej významně neovlivní politika současné americké vlády.

Dolarový index, který měří hodnotu americké měny vůči šesti jiným měnám, se dnes propadl na nejnižší úroveň za více než rok. Proti euru spadl nejníže za téměř dva roky.

Reagoval na slova šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, ze kterých vyplynulo, že Draghi nepovažuje rostoucí kurz eura za problém. Dolar zůstává pod tlakem i kvůli problémům prezidenta Donalda Trumpa s plněním svého volebního programu. Podle analytiků rostou pochyby, zda Trump dokáže prosadit opatření na podporu ekonomického růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK