České stavebnictví se odrazilo ode dna, růst průmyslu zpomalil

07.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - České stavebnictví se podle červnových statistik odrazilo ode dna. Nových bytových staveb dokonce za celé pololetí přibylo oproti loňsku téměř o polovinu. Růst průmyslové výroby však meziročně zpomalil a také poklesl přebytek zahraničního obchodu. Stoupl sice jak dovoz, tak vývoz, ale dovoz rostl rychleji. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Stavební výroba v České republice v červnu meziročně reálně zrychlila růst na 8,5 procenta z květnových 4,7 procenta. Růst letos v červnu byl nejvyšší od července 2015, po většinu loňského roku i na začátku letošního dokonce stavební výroba meziročně klesala. Počet zahájených staveb bytů v bytových domech za první pololetí stoupl proti loňsku o 46,3 procenta na 3581. Vzrostl i počet zahájených staveb rodinných domů.

Podle většiny analytiků oslovených ČTK může být růst trvalejší. Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda uvedl, že nyní má posilování stavební výroby stabilnější základy než při růstu v roce 2015. \"Tehdy vrcholila stavební činnost v oblasti inženýrského stavitelství, daná překotným dočerpáváním prostředků z evropských fondů,\" uvedl. Podle ředitele developerské firmy Ekospol Evžena Korce jsou ale hnacím motorem současného růstu blížící se volby, před kterými se chtějí politici pochlubit dokončenými stavbami.

Ačkoli růst stavebnictví zrychlil téměř dvojnásobně, meziroční růst průmyslové výroby v Česku naopak v červnu oproti květnu několikanásobně zpomalil. Zatímco v květnu průmysl rostl oproti loňsku o 8,1 procenta, v červnu již jen o 2,2 procenta. Dařilo se třeba výrobě aut, kdežto pokles zaznamenaly například výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla.

Rovněž meziročně poklesl přebytek tuzemského zahraničního obchodu. V červnu přebytek činil 18,8 miliardy korun, což bylo o 1,3 miliardy méně než před rokem. Vývoz vzrostl meziročně o 4,7 procenta na 310,4 miliardy korun, ale dovoz rostl rychleji, a to o 5,5 procenta na 291,6 miliardy.

Za zpomalením tempa exportu v červnu byl podle analytiků hlavně pokles vývozu motorových vozidel. Červnové výsledky však podle odborníků dokazují zlepšení celkové ekonomické situace. \"Narostl objem aut dovozených ze zahraničí. I to je znakem toho, že se v české ekonomice nyní dobře dýchá,\" uvedla Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Podle Asociace exportérů se daří držet výkon exportu na vysoké úrovni i přes nepříznivé vlivy, jako je nedostatek lidí na trhu práce. I po zbytek roku budou vývozci čelit podle místopředsedy asociace Otty Daňka nedostatku pracovních sil, hlavně ve výrobě, a také posilující české měně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK