Jak doma ušetřit za energie, když jste na dovolené

11.07.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jedete na dovolenou a vaše spotřebiče necháváte zapnuté ve stejném modu, jako byste byli doma? Je to zbytečné. Pokud ve vašem bytě nikdo nebude, určitě můžete mít mnoho přístrojů úplně vypnutých. Celkem jednoduše tak ušetříte a má to ještě další výhody.

Pokud neočekáváte, že vám někdo ohlídá byt ve vašem volnu, kdy doma nebudete, a spojí s tím relaxační lázeň ve vaší vaně, je skutečně zbytečné, abyste měli zapnuté spotřebiče, které potřebují plyn či elektřinu, případně obojí. I přístroje, které jsou v pohotovostním stavu „standby“, můžete úplně vypnout. Jsou to sice „jen“ ušetřené desetikoruny, ale ty na zemi každý den nenacházíte.

Ať zásuvkou zbytečně neproudí elektřina

Mnoho přístrojů v domácnostech je v pohotovostním stavu. Spočítali jste si například, kolik máte doma dálkových ovladačů? Playstation, hifivěž, televize, DVD přehrávač, pamětníci i videopřehrávač, satelitní přijímač. Náklady na pohotovostní režim mohou ročně přijít až na dva tisíce korun. Kontrolka svítí a vy je můžete například dálkovým ovladačem okamžitě probudit k činnosti. To je v době vaší nepřítomnosti naprosto zbytečné a odborníci radí je vypnout ze zásuvky.

Týká se to ale například i nabíječek „zapomenutých“ v zásuvce, které se při velké smůle taky mohou přehřát a způsobit požár. Tyto malé spotřebiče vám sice neušetří tisíce, ale pokud jich odpojíte hned několik, mohou ušetřit desítky korun. Obecně platí, že čím je spotřebič starší, tím víc si energie vyžádá. Jestliže navíc používáte elektrický sporák, pak by měl mít svůj vlastní jistič. Ten byste měli před odjezdem vypnout. Minimálně se budete cítit bezpečněji a nemusíte mít strach, že se vaším přičiněním či opomenutím v opuštěném bytě něco stane.

Jak ušetřit elektřinu na dovolené

(foto: Shutterstock)

Uzavřete plyn a zkontrolujte vypínače

Pro plynový kotel platí stejné pravidlo. Vodu ohřívat ve vaší nepřítomnosti nemusí, a pokud má tak zvaný věčný plamínek, plyn ke kotli nebo karmě uzavřete. Nervóznější nátury se taky rády pět minut po odjezdu ještě vrací k domu, protože mají dojem, že nechaly třeba zapnutý kávovar, nebo zapomněly vypnout ohřívanou vodu na kávu. Udělejte si čas na to, abyste zkontrolovali, že se nic neohřívá, vše je zhasnuté a na půdě ani ve sklepě, odkud jste si nakládali třeba kajak, není rozsvíceno. I toto by byly zcela zbytečné náklady.

 Jak může bouřka poškodit spotřebiče?

O zapomenutých nabíječkách v zásuvkách už byla řeč. Dalším nebezpečím, které se týká elektřiny, jsou bouřky a s nimi spojené blesky. I kvůli nim se vyplatí vše odpojit ze zásuvek. Blesk totiž může uhodit blízko vašeho domu a zasáhnout elektrické, ale klidně i telefonní dráty. V elektrické síti vznikne přepětí a spotřebiče ve „standby“ režimu, které nejsou proti přepětí chráněné, shoří. Televize, monitory, zkrátka vše, co zůstane v zásuvkách, už v horším případě můžete vyhodit. U starých spotřebičů to ale také může znamenat výbuch a požár. Je jasné, že to by vás finančně už víc než mrzelo.

Experti z energetických společností také ze stejných důvodů radí vypnout modemy, satelitní přijímače a také televize a rádia od antén.

Vyplatí se vypnout ledničku a klimatizaci?

Jestliže jedete z domova jen na pár dní, nemá smysl rozmrazovat ledničku a zcela ji vypnout. Náklady na obnovení provozu hlavně mrazicího boxu, by převýšily úspory. Ale pokud se vrátíte třeba až za 14 dnů, je dobré přístroj vyprázdnit, odmrazit, při té příležitosti i vyčistit a vypnout. Dveře můžete nechat pootevřeny, ať se spotřebič odvětrá.

V lednici, a zvláště pak v mrazáku, se totiž může vytvořit námraza a každým jejím milimetrem stoupá spotřeba elektrické energie. U některých lednic výrobci na vaši dovolenou mysleli a mají funkci, která je umožňuje nastavit na teplotu 13°C až 15°C. Spotřeba elektřiny je nízká, trvanlivé potraviny se nezkazí.

Máte-li doma klimatizaci, je opět zbytečné nechat ji zapnutou ve vaší nepřítomnosti. Okna můžete zatáhnout závěsy či žaluziemi.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ