Jaké tarify nabízejí operátoři zdravotně postiženým?

20.03.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zlevněné tarify nenáleží jen studentům anebo důchodcům. Nárok na ně mají při splnění podmínek i osoby s průkazem ZTP nebo ZTP/P. Co nám operátoři letos můžou nabídnout?

Povinnost poskytnout zdravotně postiženým zákazníkům slevu nejen na volání uložil na bedra operátorům stát. Zvýhodněné tarify tu navíc nejsou pouze pro handicapované, ale i pro ty, kteří pečují o někoho ve stupni závislosti.

Kdo má nárok na zvýhodněný tarif pro ZTP?

Zájemci o paušál či jinou službu musí splnit alespoň jednu z podmínek:

  • být držitelem průkazu ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty,
  • být držitelem průkazu ZTP/P
  • být osobou, která je závislá ve II., III. nebo IV. stupni na pomoci jiné osoby,
  • být osobou, která pečuje o nezletilou osobu, ve II., III. nebo IV. stupni závislosti,
  • být osobou, která vychovává anebo pečuje o nezletilou osobu s průkazem ZTP nebo ZTP/P, která jí byla svěřena do náhradní rodinné péče.

Státní příspěvek a slevy na tarify pro zdravotně postižené

Státní příspěvek na volání od O2

Společnost O2 umožňuje využít státní příspěvek ve výši 200 Kč na vámi vybraný tarif, jehož cena ale nesmí být před uplatněním slevy nižší než 249 Kč. Příspěvek můžete ještě využít na pevnou linku anebo na balíček O2 Spolu. Sleva ale musí být vždy vedena na jednu osobu a nelze ji použít na předplacenou kartu. Na 210 Kč od státu mají nárok rehabilitované osoby.

O2 je navíc povinna nabídnout zdravotně postiženým osobám zvláštní ceny anebo nájem speciálně vybavených telefonních přístrojů. Nutné ale bude uzavřít smluvní závazek.

Pro uplatnění slevy budete muset vyplnit žádost, kterou najdete ke stažení na webu O2. Tu bude třeba doručit na prodejnu. Jednáním můžete pověřit i někoho jiného, ten od vás ale musí mít podepsanou plnou moc. Dále bude třeba doložit průkaz ZTP nebo ZTP/P. Závislé osoby potřebují úředně ověřenou kopii rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči. Pečující osoby navíc ještě musí doložit rodný list nebo rozhodnutí soudu o svěření dítěte do péče.

Zvláštní cenový plán od Vodafone

U společnosti Vodafone mají zdravotně postižené osoby na výběr ze dvou tarifů:

Start 500 minut

Obsahuje neomezené SMS a 500 volných minut, po vyčerpání budete volat za 3,49 Kč za minutu. Dále dostanete 500 MB dat a dalších 500 MB můžete mít jako dárek, pokud budete aktivně používat aplikaci Můj Vodafone. Další data si můžete kdykoliv přikoupit o objemu 1 GB za 99 Kč. Internet lze sdílet prostřednictvím SIM karty za 99 Kč a roaming v EU budete mít zdarma. Tarif pak vyjde na 339,30 Kč měsíčně.

Red Naplno 10 GB

Zde je neomezené volání a SMS do všech sítí, 10 GB a další 2 GB dat navíc získáte při pravidelném používání aplikace Můj Vodafone. Pokud byste potřebovali další data, lze si přikoupit 2 GB za 149 Kč. I v tomto případě je možnost sdílení internetu v dalších zařízeních. Kromě roamingu zdarma paušál ještě obsahuje 1000 volných minut do vybraných zahraničních zemí. Tarif měsíčně vyjde na 538,50 Kč.

U obou je nutné uzavřít smlouvu na 24 měsíců. Vodafone dále ještě nabízí pouze datový tarif Naplno s 60 GB za 249,45 Kč anebo Wi-Fi modem za 397 Kč měsíčně.

Stejně jako u O2 musíte podat žádost. Kromě průkazů ZTP A ZTP/P se můžete prokázat ještě platným průkazem mimořádných výhod, které vydává obecný úřad s rozšířenou působností.

 

Tarif S námi pro ZTP od T-mobile

Osoby se zdravotním postižením mohou u T-Mobile využít nabídku tarifu S námi pro ZTP, který obsahuje neomezené volání do vlastní sítě, do ostatních za 3,50 Kč za minutu. SMS budete mít pro změnu na všechna čísla zdarma. Paušál s 50 MB dat vás vyjde na 279 Kč měsíčně. Uzavřít smluvní závazek na 24 měsíců je zde nutností.

Kromě již zmíněných dokladů a průkazů totožnosti budete v případě ZTP potřebovat ještě potvrzení lékaře o praktické nebo úplné hluchotě anebo rozhodnutí obecního úřadu o přiznání mimořádných výhod.

Zdroj: O2, Vodafone, T-Mobile


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 30 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY