Ceny ropy se díky zásobám vydaly vzhůru, růst ale polevil

16.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. srpna (ČTK) - Ceny ropy se dnes vydaly vzhůru, k růstu jim pomohla zpráva o poklesu zásob suroviny v USA, který byl výrazně vyšší, než předpovídali analytici. Růst ale později polevil. Zásoby jsou teď na nejnižší úrovni od října 2015. Severomořská ropa Brent krátce po 17:00 SELČ přidávala 0,4 procenta na téměř 51 USD za barel. Americká lehká ropa WTI měla ve stejnou dobu k dobru jen pár centů na 47,58 USD.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy se v USA snižují už sedm týdnů. Minulý týden klesly o 8,95 milionu barelů, což je trojnásobek průměrného odhadu analytiků. Ti očekávali pokles jen o 3,1 milionu barelů. Zásoby ropy včetně nouzových rezerv klesly na 1,15 miliardy barelů, nejníže od října 2015.

Ropu Brent podpořilo i snížení těžby ropy v Libyi kvůli kauze porušování bezpečnostních pravidel na ropném poli Sharara. To je největším nalezištěm v zemi.

Analytici však podotýkají, že se až tolik nezměnilo, protože na ceny ropy stále tlačí vysoká nabídka. Zatímco Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Rusko a další signatáři dohody o snížení těžby se produkci snaží omezovat, těžba ropy z břidlic je ve Spojených státech stále na vzestupu. Od poloviny loňského roku se zvýšila téměř o 12 procent na 9,42 milionu barelů denně.

Angola, která je rovněž členem OPEC, dnes oznámila, že v říjnu by vývoz ropy měla zvýšit na maximum za 13 měsíců.

Na straně poptávky odborníci poukazují na postupné zpomalování růstu spotřeby paliv na dvou hlavních spotřebitelských trzích - v USA a Číně. V USA je poptávka po benzinu na vrcholu, a to jednak kvůli zlepšení účinnosti paliv, jednak kvůli rozmachu elektromobilů. Čína předpokládá, že spotřeba benzinu v zemi vyvrcholí kolem roku 2025.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 50,98 50,80 New York - Nymex WTI září 47,58 47,55

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK