Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,2 procenta

18.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily. Index PX od minulého pátku přidal 1,2 procenta na 1033 bodů. Největší nárůst zaznamenaly akcie výrobce nápojů Stock Spirits. Nejhůře se vedlo cenným papírům mediální skupiny CME, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie klesly o 0,5 procenta.

\"Napětí mezi USA a Severní Koreou se v průběhu týdne zmírnilo a trh jej začal postupně upozaďovat. Naopak dění kolem samotného prezidenta Donalda Trumpa se opět vrátilo do hledáčku investorů. Rizikem je potenciální neprosazení Trumpem slibovaných reforem. Nepříznivým faktorem se stal i teroristický útok v Barceloně. Americké akciové trhy se na rozdíl od těch evropských nevyhnuly lehkému vybírání zisků,\" popsal dění na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla CME, která klesla o 2,2 procenta na 91,9 Kč. U firmy se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Akcie reagovala shodně s vývojem amerického indexu Nasdaq, kde se projevila nervozita kolem nestability týmu prezidenta Trumpa. Ta může znamenat i neúspěch v prosazení připravovaných reforem.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla opětovně Stock Spirits, která přidala 10,2 procenta na 59,3 Kč. Stock Spirits nadále profituje ze zveřejnění solidních výsledků za druhé čtvrtletí z minulého týdne. Investory potěšila informace o stabilizaci situace v Polsku, které bylo důvodem pro dřívější zhoršené hospodaření.

V příštím týdnu se trh zaměří na výjezdní setkání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Sledovat se bude především šéf Evropské centrální banky Mario Draghi. Důvodem je jeho první návštěva na tomto setkání. Trh spekuluje, že by zde mohl oznámit více podrobností ohledně budoucí měnové politiky ECB. \"Na příští týden jsme obezřetní vzhledem k možnosti různorodých výstupů z Jackson Hole. Rovněž nelze vyloučit zvýšená rozkolísanost spojená s prezidentem Trumpem, jak tomu bylo v posledních týdnech,\" upozornil analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK