Dolar kvůli Trumpovi klesá, jen díky neochotě riskovat roste

18.08.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje a k jenu se propadl až na nejnižší hodnotu za čtyři měsíce. Investoři nakupují jen považovaný za bezpečnou měnu v době nejistot kvůli obavám, zda bude Bílý dům schopen prosadit svůj ekonomický program. Nervozitu na trhu posílil také teroristický útok v Barceloně.

V 17:45 SELČ dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,13 procenta na 93,55 bodu. Dolar vůči euru oslabil o 0,2 procenta na 1,1742 USD a k jenu o 0,3 procenta na 109,16 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,1 procenta na 128,21 JPY.

Investoři se obávají, zda americký Kongres schválí prorůstová opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa, která slíbil na počátku roku. Tyto obavy stáhly dolů americké akcie a obrátily zájem investorů k bezpečnějším investicím v čele s japonským jenem.

\"Se slábnoucí podporu prezidenta Trumpa z vnějšku i zevnitř Bílého domu, nejisté politické prostředí v USA pravděpodobně udrží dolar přišpendlený dole na těchto nízkých úrovních,\" komentoval situaci pro agenturu Reuters stratég ING Viraj Patel. \"Je obtížné najít jiný další domácí katalyzátor, který by více než převážil tento negativní faktor.\"

Japonskou měnu podpořil i útok ve Španělsku. Na rušné třídě v Barceloně najela ve čtvrtek do lidí dodávka, zahynulo 13 osob a více než stovka lidí byla zraněna. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK