Výdaje fondu bydlení na rok 2018 mírně vzrostou na 2,17 mld. Kč

11.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Celkové výdaje fondu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) příští rok mírně stoupnou na 2,17 miliardy korun, meziročně o 1,5 procenta více. Příjmy naopak klesnou o 2,5 procenta na 893 milionů korun. Na dnešním jednání schválila rozpočet fondu vláda. ČTK to sdělilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které návrh rozpočtu předložilo.

\"V současné době pracujeme na zásadní proměně fondu. Je potřeba, aby jeho služby mohli využívat nejen občané, ale také starostky a starostové pro financování projektů ve svých obcích,\" uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Příjmová strana počítá s dotací ze státního rozpočtu 108 milionů korun. Největší část příjmů tvoří splátky z poskytnutých úvěrů 684 milionů Kč, dalších 100 milionů korun do rozpočtu přiteče prostřednictvím vybraných úroků a poplatků.

U výdajů připadne největší část na úvěry fyzickým a právnickým osobám, přesně miliarda korun. Druhá největší položka se týká výplaty úrokových dotací k úvěrům na rekonstrukce a modernizace bytových domů z let 2001 až 2010, celkem 761 milionů korun.

Návrh obsahuje také plánované příjmy a výdaje na další roky. V roce 2019 by měly výdaje vzrůst na 2,33 miliardy, v roce 2020 pak klesnout na 2,3 miliardy Kč. Plánované příjmy v roce 2019 vzrostou na 925 milionů korun, o rok později na 970 milionů.

Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje peníze určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů Evropské unie. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK