Ceny ropy klesají dál a vzdalují se od několikaměsíčních maxim

19.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. září (ČTK) - Ceny ropy na světovém trhu dnes klesají a vzdalují se od svých několikaměsíčních maxim. Očekává se totiž zveřejnění dat o nárůstu zásob suroviny ve Spojených státech. Výraznějšímu propadu cen nicméně brání zprávy ohledně páteční schůzky, na které budou těžařské země hodnotit dopady dohody o snížení dodávek na trh.

Americká lehká ropa WTI krátce po 20:00 SELČ ztrácela kolem 0,8 procenta na 49,50 dolaru za barel. Ve čtvrtek vystoupila až na 50,50 USD, tedy na téměř čtyřměsíční maximum.

Severomořská ropa Brent po 20:00 SELČ vykazovala pokles o zhruba půl procenta na 55,18 dolaru za barel. Během minulého týdne se vyšplhala až na 55,99 USD, nejvýše za téměř pět měsíců.

Pozornost investorů se nyní soustředí na údaje o vývoji zásob ropy ve Spojených státech, které má dnes večer zveřejnit odvětvová organizace American Petroleum Institute. Tato data podle předpokladů ukážou navýšení zásob v USA, které nyní obnovují dovozy ropy i provoz rafinérií poškozených nedávnými hurikány. Vyhlídky na růst zásob tlačí ceny ropy dolů.

Příznivý vliv na ceny mají naopak zprávy o páteční schůzce států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některých nečlenských zemí, které se připojily k závazku omezit těžbu. Irák uvedl, že kartel zvažuje, že dohodu o omezení těžby prodlouží na období po březnu příštího roku, kdy končí platnost nynějšího ujednání. Podle Bagdádu je ve hře i další snížení produkce. OPEC doufá, že omezení nabídky povede k růstu cen ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 55,18 55,48 New York - NYMEX WTI říjen 49,50 49,91

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK