Od čtvrtka v obchodu mezi EU a Kanadou padají celní bariéry

20.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. září (ČTK) - Od čtvrtka začne v prozatímním režimu platit rozsáhlá hospodářská a obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Kanadou označovaná jako CETA. Ročně by měla pro evropské firmy například představovat 590 milionů eur (skoro 16 miliard Kč) úspor na zrušených celních poplatcích. Plně začne smlouva platit poté, co ji ratifikují všechny členské státy unie a europarlament.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová považuje prozatímní uplatňování dohody za pozitivní signál pro světovou ekonomiku. \"CETA je moderní a progresivní dohoda, která klade důraz na náš závazek volného a spravedlivého obchodu,\" poznamenala. Smlouva podle ní pomáhá určovat podobu pravidel, kterými se řídí světový obchod, ale také výrazně posílí vztahy s Kanadou, strategickým partnerem a blízkým spojencem evropského bloku.

Evropská unie se snaží převzít vůdčí roli při utváření podoby světového obchodu od nástupu americké administrativy prezidenta Donalda Trumpa, která má výrazné protekcionistické sklony a není podobným smlouvám o volném obchodu příliš nakloněna. U ledu jsou nyní vyjednávání s USA o smlouvě TTIP, která měla pomoci vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

EU místo toho dokončila jednání o CETA s Kanadou a soustředí se na podobné smlouvy s Japonskem a dalšími státy. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nedávno v europarlamentu navrhl ještě letos začít jednat o podobných dohodách s Austrálií a Novým Zélandem.

CETA byla po několika letech jednání s dramatickým závěrem, kdy chvíli odmítal souhlasit jeden z belgických regionů, podepsána loni na konci října. Ruší cla na 98 procent produktů, se kterými se mezi Kanadou a unií obchoduje. Společnosti v unii získají výrazně lepší přístup ke kanadským veřejným zakázkám nejen na federální, ale také na úrovni provincí a obcí.

Po plném vstupu dohody v platnost bude nynější arbitrážní mechanismus řešení sporů mezi investorem a státem nahrazen zdokonaleným systémem soudů pro investice.

Smlouva chrání citlivá odvětví, připomněla dnes Evropská komise. Unie podle ní \"v omezeném rozsahu a vyváženým způsobem\" otevřela trh kanadské zemědělské konkurenci a zajistila lepší přístup pro evropské potravinářské výrobky do Kanady. Jde například o sýry, víno, alkohol, ovoce a zeleninu i zpracované produkty, smlouva také zaručuje ochranu 143 vysoce kvalitních regionálních potravin a nápojů z Evropy.

Na unijním trhu bude možné nabízet jen zboží a služby, které jsou v souladu s unijními právními předpisy. CETA nemění způsob, jak EU řeší bezpečnost potravin a platí to pro geneticky modifikované produkty i zákaz hormonálně ošetřeného hovězího masa, uvedla dnes komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK