Euro po volbách v Německu klesá

27.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Evropská měna zahájila nový týden poklesem. Mohou za to nejasné výsledky voleb v Německu. Americké měně k růstu pomohly také volby na Novém Zélandu.

Kolem 17:25 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,8 procenta na 1,1856 USD a k jenu o jedno procento na 132,48 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,2 procenta na 111,72 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,5 procenta na 92,59 bodu.

Nedělní parlamentní volby v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, výrazně však ztratila a získala nejméně hlasů od roku 1949. Bývalý koaliční partner, sociální demokraté, pak oznámil, že chce odejít do opozice. Výrazně také vzrostla podpora protiimigrační a protiislámské straně Alternativa pro Německo (AfD).

\"Trhy nemají rády nejistotu a výsledky voleb v Německu jí přinesly slušnou dávku,\" komentoval vývoj na trhu stratég SEB Richard Falkenhall. Výsledky voleb podle dalších analytiků naznačují, že vytvoření koalice v největší ekonomice eurozóny může trvat měsíce.

Euro letos patří mezi měny s nejvyšším růstem vůči americkému dolaru. Od počátku roku již posílilo o více než 13 procent.

Dolaru pomohly také volby na Novém Zélandu. Vládnoucí národní strana nezískala dostatek hlasů, aby mohla nadále vládnout bez koaličního partnera, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK