Ceny ropy klesají, protože trhy čekají další růst těžby v USA

17.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Ceny ropy pozdě odpoledne smazaly předchozí zisky a klesají. Ropa nejprve rostla kvůli bojům v Iráku, které ohrožují dodávky ropy ze severní části země, a zvyšujícímu se napětí mezi Spojenými státy a Íránem. Později však začala klesat v očekávání, že těžba a vývoz ropy z USA dále porostou a USA tak budou schopné vykompenzovat případný výpadek na Blízkém východě.

Kolem 18:10 SELČ cena severomořské ropy Brent klesla o 0,8 procenta na 57,34 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 0,9 procenta na 51,42 dolaru za barel.

Irácká vláda v úterý dobyla zpět od Kurdů oblast v severním Iráku. Boje v jedné z hlavních oblastí těžby ropy v Iráku pomáhají ropě k růstu, protože vyvolávají obavy kolem budoucnosti dodávek z regionu, přestože vládní úředníci ujišťují, že ropná pole fungují normálně.

Ropě nahrává i pokračující napětí mezi USA a Íránem. Americký prezident Donald Trump v pátek odmítl potvrdit, že Írán dodržuje jadernou smlouvu, čímž otevřel cestu k opětovnému zavedení sankcí proti Íránu. V rámci předchozího kola sankcí vůči Íránu klesly dodávky ropy na světové trhy o zhruba jeden milion barelů denně, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 57,34 57,82 New York - NYMEX WTI listopad 51,42 51,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK