Ekologie a kryptoměny – čeká nás zajímavá budoucnost?

25.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Těžba kryptoměn i zpracování jejich transakcí je vysoce náročná energetická záležitost. Ve světě ale vznikají nové projekty, které se soustředí na ekologický aspekt a k fungování využívají obnovitelné zdroje elektřiny a výhody lokálního prostředí.

Je již všeobecně známé, že provoz i těžba bitcoinu spotřebují neuvěřitelné množství elektrické energie. Jedna bitcoinová transakce celkově spotřebuje 30 kWh elektřiny skrze celý blockchain (distribuovanou databázi). Abyste si dokázali představit celkový objem proudu, který je k jedné transakci potřeba, představte si stovku 100 wattových žárovek svítit v kuse 300 hodin. A počet transakcí v síti geometrickou křivkou každým dnem roste.

Mining (těžba) kryptoměn ale na tom není o moc lépe a z hlediska energetické spotřeby je to velice nákladná záležitost. Je tomu tak proto, že při těžbě bitcoinu tisíce zařízení ověřují stejnou transakci. Proto se bitcoinové „těžařské“ horečce nejlépe daří v těch částech světa, kde je levná elektrická energie a dostupný hardware. Jedna taková oblast vznikla například v odlehlých částech provincie Sečuán v Číně. Sklady, ve kterých probíhá těžba kryptoměn, tu rostou neuvěřitelným tempem – doslova jako houby po dešti, protože levná elektřina z vodních elektráren se těžařům náramně hodí.

HydroMiner - rakouská naděje ekologické těžby

V poslední době ale vznikají nové a zajímavé projekty, které myslí i na ekologii. Jedním takovým je i HydroMiner ze sousedního Rakouska. Jedná se o start-up, který vznikl díky dvěma sestrám a jejich nadšení do kryptoměn. Společnost Hydrominer používá místo pevných skladů klasické lodní kontejnery. Tyto kontejnery může i s technikou pro těžbu umístit přímo do vodních elektráren nebo do jejich těsné blízkosti a díky důmyslnému vodnímu chlazení se jim dovnitř kontejneru vejde velké množství těžebních karet. Kromě toho využívají přirozeně chladnějšího prostředí v horských oblastech, kde se hydroelektrárny v Rakousku nacházejí.

25. září 2017 společnost spustila informaci, že proběhne ICO (inital coin offering) jejich vlastní „kryptoměny“ H20, kterou si můžete zakoupit, a podpořit tak jejich zajímavý podnikatelský projekt. První „mince“ byly nabídnuty všem zájemcům se slevou a doslova se po nich zaprášilo. Za 36 minut od veřejné nabídky už dostupné nebyly.

Využití solární energie je zatím v plenkách

Využití přebytků a energie vodních elektráren zní jako dobrý nápad, ale podobně zajímavé jsou projekty, které se snaží k těžbě kryptoměn využít energii solární. Tyto solárně zaměřené projekty se často potýkají s přebytkem tepla. Speciální těžební karty samy o sobě produkují tepla nadbytek a solární panely bez slunce nedávají energie tolik, aby pokryly velké těžební nároky. Jednou z možností, jak pomocí solární energie těžit kryptoměny, by bylo vytěžené měny neprodávat, ale nechat si je a doufat, že při dlouhodobé obchodní strategii jejich cena výrazně vzroste. Podobně jako jsme toho byli svědky u známého bitcoinu. Pokud vás problematicky solární těžby zaujala a věříte v její světlou budoucnost, tak se můžete podívat na stránky webu SolarCoin, kde blíže popisují výhody a praktické využití solární energie pro těžbu kryptoměn.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU