Kde si na poslední chvíli půjčit peníze na vánoční dárky?

19.12.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Ježíšek má přijít už za pár dní a vy ještě pořád nemáte vyřešené dárky? Opozdila se výplata anebo zkrátka není dostatek peněz? Víme, kde si můžete rychle půjčit.

Vánoce nejsou jen o penězích. Všichni to říkají, ale ve skutečnosti to vůbec neplatí, a to především pokud máte mále děti nebo materiálně založené příbuzenstvo. Ne každý pobírá dostatečně vysokou mzdu, aby mohl zařídit rodině bohatou nadílku. Nejen v případech krajní nouze poté plno lidí sahá po bankovních i nebankovních půjčkách právě na dárky. Pokud jste pevně rozhodnutí, že se bez získání většího obnosu peněz neobejdete, jaký dluh přichází v úvahu?

1. Půjčka od příbuzných nebo od známých

Jedná se o nejideálnější případ půjčování, a to díky tomu, že postupem času vrátíte pouze a jedině to, co jste si vypůjčili. Známí anebo příbuzní vám totiž až na výjimky žádné poplatky anebo úroky navíc nepřipíší. Nevýhodou na druhou stranu pak ale může být to, že ne vždy se v naší blízkosti najde někdo, kdo nám půjčit může anebo chce.

2. Kreditní karta na dárky

Pokud máte někde doma nebo v peněžence schovanou kreditní kartu, kterou vám před nějakou dobou vnutili v bance, pak máte vyhráno. Kreditní karta je v dobrých rukou vynikající způsob, jak se dostat k finančním prostředkům. Pokud ji nevlastníte, můžete si ji zřídit v bance, ale pozor. Nikdy z kreditní karty nevybírejte z bankomatu, jsou za to vysoké poplatky.

Rozhodně si ji také nepleťte s debetní. Obě fungují na rozdílných principech. Debetní karta je ta, kterou máme od běžného účtu a prostřednictvím které můžeme disponovat se svými vlastními penězi. V případě kreditky si neberete své výdaje, nýbrž peníze banky, od které si je v podstatě vypůjčíte. Následně je ale bude třeba samozřejmě vrátit.

Na většině kreditních karet je samozřejmě poplatek za vedení a dále také celkem vysoký úrok, který se nejčastěji pohybuje v rozmezí 20 – 25 %. Dobrou zprávou ale je, že peníze lze vrátit zpět ještě předtím, než na nich naskáčou úroky. Splatit je ale musíte během bezúročného období, které vám určí banka. Nejčastěji trvá 45 – 55 dnů. Z pravidla je tedy kreditní karta vhodná pro ty, kteří si nechtějí půjčovat desetitisíce a dokážou prostředky rychle vrátit. Pokud si půjčíte teď před Vánocemi, tak bezúročně to můžete splatit ještě po lednové výplatě.

3. Kontokorent na běžném účtu

Kontokorent je součástí naprosté většiny běžných účtů a obvykle se nabízí již při zařizování samotného konta. Odmítnout jej můžete, ale nemusíte. Tato služba je také známá jako kontokorentní úvěr a v podstatě se jedná o to, že banka umožní klientovi, aby v případě potřeby čerpal i ty peníze, které ještě nemá na účtu. S kontokorentem tedy půjdete do mínusu a banka vám k dlužné částce navíc začne počítat úrok. Úroky jsou sice nižší než u kreditní karty a pohybují se v rozmezí 10 – 20 %, ale za to zde neexistuje žádné bezúročné období. Pokud navíc přečerpáte výši kontokorentu, která se sjednává na základě příjmů klienta, hrozí vám zvýšení úrokové sazby a sankční poplatky.

Kontokorenty pak mají oproti klasickým úvěrům a půjčkám tu výhodu, že nabízí méně přísné splácení. Pravidelné splátky nejsou potřeba, účet se vyrovnává ve chvíli, kdy na něm přistane výplata nebo jiný příjem. Do plusu se pak obvykle musíte dostat do 6 – 12 měsíců od vybrání peněz. Kontokorent je tedy vhodný pro ty, kteří si chtějí půjčit klidně i dvě měsíční výplaty a dokážou je splatit nejpozději do jednoho roka.

4. Mirkopůjčka

Jedná se o druh krátkodobého spotřebitelského úvěru. Hodí se v případech, kdy nemáte našetřenou žádnou rezervu a řešíte vznik nenadále události, jako je např. rozbití nutného domácího spotřebiče. Stejně tak se ale dá využít i na nákup vánočních dárku. Obvykle se pohybuje pouze v řádech pár tisíc a má vysoké RPSN. Ze zmíněných finančních produktů má pak nejkratší dobu splatnosti. Zpravidla trvá okolo 7 – 30 dnů. Výhodou je navíc to, že většinu mikropůjček lze sjednat do pár minut a navíc přes internet.

5. Dlouhodobá půjčka

Těžko říct, zdali je dlouhodobá půjčka dobrým řešením pro koupi vánočních dárků. Většina z nich se pohybuje v řádech statisíců a banky si často se schválením dávají načas. Je na úvaze každého, zdali má smysl se kvůli jedněm svátkům zadlužit na několik let. Faktem ale je, že z uvedených možností jsou to právě dlouhodobé půjčky, které mají nejnižší možné splátky a zároveň i úrok.

Na závěr už poté jen stačí dodat, že Vánoce sice o dárcích jsou, ale nestojí pouze na nich. Blízkého člověka můžete podarovat i maličkostí anebo něčím vlastní výroby. Nač si kazit svátky klidu a míru myšlenkami na to, zdali vůbec dokážete vypůjčené peníze včas splatit…

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY