Skončila oprava části stanice Ostrava-Vítkovice za půl miliardy

14.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 14. prosince (ČTK) - Skončila oprava části stanice Ostrava-Vítkovice za půl miliardy Kč bez DPH. Bylo opraveno kolejové rozvětvení ve směru na Kunčice, včetně mostů.

Ostrava 14. prosince (ČTK) - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) ukončila rekonstrukci části železniční stanice Ostrava-Vítkovice za téměř půl miliardy korun bez DPH. Při stavbě bylo upraveno celé kunčické zhlaví ve stanici Vítkovice, tedy kolejové rozvětvení ve směru na Ostravu-Kunčice, včetně rekonstrukce železničních mostů přes frekventovanou Místeckou ulici. Cílem projektu bylo zvýšit tam bezpečnost a také rychlost vlaků. Řekli to dnes zástupci SŽDC a Strabag Rail, která stavbu zhotovila.

\"Zhlaví je v původním stavu ze 70. let minulého století a jeho technický stav naprosto nevyhovoval dnešním požadavkům. Důležitá byla i redukce kolejiště, součástí stavby je i nové moderní zabezpečovací zařízení a most přes silnici, který byl velmi významný,\" řekl oblastní ředitel SŽDC v Ostravě Jiří Macho. Připomněl, že rekonstrukce mostu loni v létě výrazně zkomplikovala dopravu mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem, na silnici se kvůli ní tvořily kolony.

\"Jsme rádi, že to proběhlo. Je to jakási vlaštovka, ono je i zhlaví na druhou stranu směrem na Polanku, a vůbec celá tato trať je součástí objízdné části trianglu Vítkovice - Kunčice - Havířov - Český Těšín, kterou považujeme za velmi důležitou a budeme chtít, aby byla součástí nějaké významné investiční akce v dalším období,\" řekl Macho.

Ve vítkovické stanici byly zrušeny všechny postradatelné koleje a výhybky. Traťová rychlost vlaků se tam zvýšila z původních 80 na 120 kilometrů v hodině. Díky tomu tam bude doprava plynulejší a cesta vlakem se zrychlí řádově o minuty. Téměř 326 miliony na stavbu přispěly dotace.

\"Ten přínos je ale komplexní a samozřejmě souvisí s tím, že to je část budoucí obnovy, která nás čeká po roce 2020,\" řekl Macho. Rekonstrukcí by se po tomto roce měly dočkat úseky mezi ostravskými stanicemi Vítkovice a Polanka nad Odrou a mezi Vítkovicemi a Kunčicemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK