Ropa kvůli odstávce ropovodu v Británii opět zdražuje

14.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 14. prosince (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují, vzhůru je tlačí přetrvávající odstávka britského ropovodu Forties. Severomořská ropa Brent kolem 18:30 SEČ vykazovala nárůst o téměř 0,7 procenta na 62,85 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala téměř půl procenta na 56,86 dolaru za barel.

Ropovod Forties bude podle nynějších předpokladů mimo provoz dva až čtyři týdny. Uzavřen je od pondělí kvůli nalezeným trhlinám.

\"Dopad odstávky ropovodu Forties nelze ignorovat,\" uvedl analytik John Kilduff ze společnosti Again Capital. \"Jde o významné množství ropy, které trh postrádá a bude postrádat,\" dodal.

Ceny ropy dopoledne zamířily dolů, protože Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad růstu těžby ve Spojených státech. Později se však vývoj na trhu otočil.

IEA v dnešní zprávě o situaci na trhu s ropou předpověděla, že těžba ropy v USA se příští rok zvýší o 870.000 barelů denně. V listopadu přitom agentura nárůst odhadovala na 790.000 barelů denně. Výrazný nárůst těžby v USA bude podle agentury kompenzovat dohodu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších těžařských států o omezení dodávek na trh.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 62,85 62,44 New York - NYMEX WTI leden 56,86 56,60

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK