Šéf Rosněfti dohodl kontrakt s Venezuelou, jednal i na Kubě

17.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Havana 17. prosince (ČTK) - Největší ruská ropná společnost Rosněfť získala licenci k průzkumu dvou plynových polí u pobřeží Venezuely. Dohodl se na tom šéf Rosněfti Igor Sečin, který jednal s vládou v Caracasu, uvedla dnes agentura Reuters. Sečin už v sobotu jednal také na Kubě, což je zatím poslední známkou toho, že obě země chystají významnou dohodu v oblasti energetiky.

Ve Venezuele podepsal smlouvu s Rosněftí prezident Nicolás Maduro. Místní součást Rosněfti se na 30 let stane provozovatelem polí, jejichž veškerou produkci bude mít právo prodat na export. Rosněfť odhadla celkové rezervy plynu na polích na 180 miliard metrů krychlových. Maximální roční produkci stanovila na 6,5 miliardy metrů krychlových.

Ruský státní podnik uvedl, že Sečin hovořil s představiteli venezuelské státní ropné společnosti PDVSA o těžební i obchodní spolupráci. Zmínil i možnost zapojení PDVSA do mezinárodních projektů Rosněfti.

Rusko je spojencem ekonomicky oslabeného Madurova autoritativního režimu. Ruské ministerstvo financí v listopadu vyslovilo souhlas s restrukturalizací dluhu, který má Venezuela vůči Rusku. Své pohledávky vůči PDVSA Rosněfť v srpnu vyčíslila na šest miliard dolarů (131 miliard Kč).

Sečin se v sobotu sešel v Havaně s kubánským prezidentem Raúlem Castrem a ministrem hospodářství Ricardem Cabrisasem. Kubánské noviny přinesly dnes fotografie, jak Sečin a Castro sedí u stolu a jednají. Podrobnosti ze schůzky nejsou známy. Sečin a Castro se znají desítky let.

Kuba se potýká s nedostatkem energií prakticky od pádu Sovětského svazu v roce 1991, potíže vyřešila na přelomu tisíciletí až spolupráce s Venezuelou. Ta zajišťuje Havaně až 70 procent z celkového objemu pohonných hmot, které Kuba potřebuje.

Objem dotovaných dodávek pohonných hmot z Venezuely se ale od roku 2014 snížil minimálně o 40 procent. Kuba se snaží hledat nové zdroje jinde, aby zmírnila potíže, které státním firmám přináší přídělový systém.

Rosněfť patří mezi firmy, na které západní země uvalily sankce kvůli roli Moskvy v ukrajinské krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK