Zisky čínských státních firem loni rostly nejrychleji za pět let

15.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 15. ledna (ČTK) - Souhrnný zisk firem, které vlastní čínská centrální vláda se v loňském roce zvýšil o 15,2 procenta na 1,4 bilionu jüanů (4,5 bilionu Kč). Růst zisku tak byl nejvyšší za pět let, vyplývá ze zpráv, které dnes zveřejnila čínská státní média. Provozní příjmy státních podniků pak vzrostly o 13,3 procenta na 26,4 bilionu jüanů.

Agentura Nová čínská rovněž uvedla, že podniky vlastněné centrální vládou se zaměří na snížení kapacity uhlí v letošním roce o 12,65 milionu tun.

Peking se snaží státní podniky reformovat a vytvořit konglomeráty konkurenceschopné ve světovém měřítku. Ze sektorů se to týká zejména energetiky, železniční a lodní dopravy a chemického průmyslu. Vláda podle dřívějších zpráv přistoupila k restrukturalizaci už zhruba v 90 procentech státních firem.

Vyšší zisk státních podniků je pozitivní zprávou pro čínskou ekonomiku a naznačuje, že růst hrubého domácího produktu (HDP) země by mohl dál zrychlovat. Premiér Li Kche-čchiang minulý týden uvedl, že ekonomika loni zřejmě vzrostla o 6,9 procenta. Zrychlila tak proti předchozímu roku, kdy růst činil 6,7 procenta, nejméně za 26 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK