Jak se v roce 2018 změní rodičovský příspěvek?

08.02.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rodičovský příspěvek bude v roce 2018 vyšší. Jeho čerpání pak bude o něco snazší, než tomu bylo v posledních několika letech. Přečtěte si, zdali dosáhnete na nejvyšší měsíční částku.

V červnu 2017 senát schválil návrh na novelizaci zákona o státní sociální podpoře. Platit začala již od 1. 1. 2018. Některé její výhody pak mohou využít i rodiče dětí, které se narodily před tímto datem.

(foto: Shutterstock)

Výše příspěvku na rodičovské dovolené

Celková částka u jednoho dítěte stále zůstává 220 000 Kč. Horní redukční hranici měsíčního příspěvku bude tvořit stejná částka jako při peněžité pomoci v mateřství. Výše příspěvku je pak sice variabilní na základě toho, jak dlouho jej chceme pobírat, maximální měsíční strop je však stanoven na 36 750 Kč měsíčně. Díky tomu bude možné vybrat celý příspěvek už do 6 měsíců. Přesto ale jednotlivé měsíční částky nebudou moci přesáhnout 70 % hrubého měsíčního výdělku.

Nově si navíc rozhodně polepší i rodiče dvojčat a vícerčat. Těm se kompletní částka rodičovského příspěvku zvýšila na 330 000 Kč. Její uplatnění mohou využít i rodiče, jejichž děti se narodily dříve než v roce 2018, ale ještě nedovršily věku 4 let a příspěvek ještě nebyl vyčerpán. Podmínkou potom ale samozřejmě je, že si o navýšení limitu o 110 000 Kč budou muset zažádat. Nová částka se následně samozřejmě promítne i do měsíčního příjmu, který se pro více než jedno dítě jedenapůlkrát zvýší.

Pobírání rodičovského příspěvku u nezaměstnaných a studentů

Dříve si nezaměstnané matky, studentky anebo ženy, které neměly nárok na mateřskou kvůli nedostatečné účasti na nemocenském pojištění, nemohly výši příspěvku a délku pobírání samy zvolit. Automaticky jim bylo přiděleno pobírání příspěvku po dobu 4 let s tím, že prvních 9 měsíců dostávaly 7600 Kč měsíčně, zbylou dobu pak 3800 Kč. Po novele zákona však konečně mají i ony na vybranou. Mohou si zvolit kratší dobu pobírání tak, aby dostávaly maximálně 7600 Kč měsíčně během celého období pobírání. Z původních 4 let se pak doba zkrátí zhruba na 2 a půl roku. Pokud by si v tomto případě rozhodli dobu pobírání zkrátit i rodiče vícerčat, částka se pro ně stejně jako v předešlém případě také jedenapůlkrát zvýší, a to na 11 400 Kč.

O rodičovský příspěvek může žádat jak jeden z rodičů dítěte, tak i jeho pěstoun. Pozor ale! Nově již příspěvek nebude náležet tzv. profesionálním pěstounům, kteří se péčí o děti na přechodnou dobu v podstatě živí.

Jak a kde zažádat o rodičovský příspěvek?

Nejprve musíte vyplnit formulář se žádostí o rodičovský příspěvek, který naleznete na portále MPSV. Žádost poté bude třeba doručit na pobočku úřadu práce, pod který spadá vaše trvalé bydliště. Dodat jej můžete osobně anebo nechat zaslat poštou. Ještě před podáním si ale dobře rozmyslete, jakou výší chcete pobírat a samozřejmě i na jak dlouhou dobu. K žádosti navíc budete potřebovat:

  • Občanský průkaz
  • Rodný list dítěte či více dětí do 4 let
  • Potvrzení o výši a délce pobírání peněžité pomoci v mateřství (seženete na OSSZ).
  • Potvrzení o výši příjmů pro stanovení denního vyměřovacího základu (seženete u zaměstnavatele).

Kolik si můžete vydělat na rodičovské?

Na rozdíl od mateřské dovolené si v době rodičovské můžete přivydělávat, jakýmkoliv způsobem chcete. Výše dalších příjmů není nijak omezená a příspěvek vám v žádném případě nemůže být odebrán. Snad jedinou podmínkou při vydělávání si na rodičovské dovolené je, aby mělo dítě nebo děti i přes vaše pracovní nasazení dostatečnou péči. To můžete zajistit chůvou, hlídáním babičkou anebo i mateřskou školkou nebo jeslemi. Důležité je zde ale brát do úvahy, že dítě mladší než 2 roky nesmí ve školce či jesličkách strávit měsíčně více než 46 hodin. Pro starší děti již pobyt není nijak omezen.

TIP: Základní rozdíly mezi mateřskou a rodičovskou

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY