ČVÚT a GE Aviation rozšíří spolupráci na vývoji motoru

12.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Studenti strojní fakulty ČVÚT se budou podílet na vývoji digitálního modelu údržby turbovrtulového motoru, který v Česku plánuje vyrábět společnost GE Aviation. Zástupci obou institucí představí detaily spolupráce v úterý, spolu s výsledky dosavadní fáze projektu.

Děkan fakulty Michael Valášek ČTK řekl, že fakulta dostala digitální dvojče motoru. Na základě toho bude vyvíjet monitorovací systém s precizní údržbou. \"Spolupráce je výjimečná tím, že přinese ČVUT znalosti od světového výrobce v obrovské hodnotě, a tím, že založenému centru smluvně garantuje udržitelnost na rozdíl od mnoha nedávno založených výzkumných center v ČR,\" dodal děkan. Další část spolupráce se bude týkat zdokonalování výuky a zapojování studentů do spolupráce.

Pro strojní fakultu má podle něj spolupráce s GE Aviation enormní přínos, jde o jedinečnou šanci, která přichází možná jednou za sto let. \"Příležitost obnovit existující a získat nové kompetence, nové vědomosti. Obnovit a rozvíjet znalosti v konstrukci leteckých motorů a souvisejících technologií, jako je například 3D tisk,\" řekl Valášek.

Vláda znění investiční smlouvy a americkou společností schválila v roce 2016. Usnesení počítalo mimo jiné s tím, že stát v souvislosti s investicí uvolní v letech 2016 až 2018 téměř dvě miliardy korun na financování přípravy vývoje nových turbovrtulových motorů pro ČVÚT.

GE Aviation na konci loňského roku dokončila první test turbovrtulového motoru Advanced Turboprop (ATP), který bude v ČR vyrábět. Certifikační zkoušky motoru začnou letos. Jde o další z kroků naplňování smlouvy s vládou ČR o vybudování nové centrály pro turbovrtulové motory. Rozhodnutí o jejím přesném umístění ještě nepadlo.

Celkově se v novém závodě ve středních Čechách počítá s pracovními příležitostmi pro více než 500 zaměstnanců. Závod by měl zahájit výrobu mezi roky 2020 a 2022, při plné výrobní kapacitě by vyráběl více než 400 motorů ročně.

GE chce investovat do vývoje nového motoru ATP přes 400 milionů dolarů (8,2 miliardy Kč). Na GE Aviation v ČR už také připadla významná část ze 100 milionů dolarů, které v roce 2017 vynaložila společnost v Evropě.

S novými motory se počítá pro nový letoun Cesna Denali firmy Textron Aviation. Motor umožňuje dosáhnout o 20 procent nižší spotřeby paliva a o deset procent vyššího výkon ve srovnání s konkurencí v téže velikostní třídě, uvádí firma.

Fakulta strojní ČVUT spolupracuje například i s firmami Porsche Engeneering a Škoda Auto. Spolupráce je zaměřená na výzkum a rozvojové projekty pro automobilový průmysl. S průmyslem spolupracují i další české vysoké školy. Třeba Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava má smlouvu se společností Siemens, která chce v Ostravě vybudovat výzkumné centrum, které by mělo obsluhovat jeho výrobní závody na elektromotory ve Frenštátě pod Radhoštěm, Mohelnici a Drásově. Škoda Auto a Siemens patří rovněž mezi nejvýznamnější partnery Vysokého učení technického v Brně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK