Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,5 procenta

16.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily. Index PX během týdne stoupl o 0,5 procenta na 1118,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Největší růst zaznamenaly akcie telekomunikační firmy O2 CR. Nejhůře se vedlo cenným papírům mediální skupiny CME. Předchozí týden akcie posílily o 1,6 procenta.

\"Investoři se v uplynulém týdnu zaměřili opět na situaci kolem zahraniční politiky USA. Riziko obchodních válek, které přiživuje svými komentáři prezident USA Donald Trump, přináší nervozitu především u titulů, kterých by se mohla dotknout případná odvetná opatření. Rovněž personální změny v Trumpově administrativě jsou vnímány jako rizikový faktor,\" komentoval vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Lávička.

Nejvíce klesající akcií týdne byla CME, která ztratila 6,6 procenta na 84,6 Kč. U společnosti se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Titul byl pod tlakem spolu s celým technologickým indexem Nasdaq, kde se nachází jeho hlavní trh. Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla bez jakýchkoliv zpráv O2 ČR, která posílila o 2,5 procenta na 285 Kč.

V kalendáři příštího týdne leží hlavní události spíše až v druhé polovině. Ve středu večer by americká centrální banka Fed měla znova zvýšit úrokové sazby o 25 bodů na 1,75 procenta. Ve čtvrtek bude zveřejněn index Ifo očekávání německých firem, na úrovní celé eurozóny pak indexy nákupních manažerů v průmyslu a ve službách. Ve všech případech se čeká podle Lávičky nepatrné zhoršení nálady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK