Jak získat peníze ze životního pojištění?

22.03.2018 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Životní pojištění je dobrý produkt, který vám ušetří na daních a vy budete klidně spát, že jste pojištěni. Ale co když ho budete chtít zrušit? Jaké máte možnosti? Která cesta bude pro vás nejlepší?

Životní pojištění slouží k pojištění osob pro případ úrazu, nemoci, smrti a mnoha dalším událostem. Jeho výhodou je, že si můžete platby za životní pojištění odečíst ze základu daně. Dále můžete v rámci tohoto produktu využít spořící částku, která se bude investovat do fondů a zhodnocovat se (u investičního životního pojištění může být zhodnocení i záporné).

Životní pojištění je spořící prasátko, které může kousat

Úspora na daních a životní pojištění

Jedna z největších výhod tohoto produktu je to, že si platby za životní pojištění můžete odečíst od základu daně. Maximálně si můžete odečíst až 24 000 Kč. Pro uplatnění této odčitatelné položky od daňového základu musíte k daňovému přiznání doložit tyto doklady:

  • Potvrzení o zaplacených částkách na soukromé životní pojištění, kde je shrnuto, kolik jste celkem za životní pojištění zaplatili. Pojišťovny ho posílají automaticky a to většinou do konce ledna.
  • Smlouvu o uzavření životního pojištění (většinou stačí pouze 1x od uzavření smlouvy).

Na závěr jen dodejme, že do roku 2016 byla odčitatelná položka za životní pojištění poloviční a to ve výši 12 000 Kč.

Zrušení životního pojištění

Pokud si dále nechcete platit životní pojištění a hodláte smlouvu předčasně ukončit, tak počítejte s tím, že vám pojišťovna vyplatí pouze část naspořené částky (jestli nějakou máte). Pokud máte životní pojištění pouze několik let, tak počítejte s pouze zlomkovou výplatou vámi naspořené částky (většinou ne ani poloviny). 

Další nepříjemností je, že budete muset vrátit ušetřené daně (díky odečtu daňového základu) a to za posledních 10 let. K dodanění všech uplatněných daňových odpočtů je tedy nutné vyplnit přílohu daňového přiznání číslo 2, protože daňové odpočty jsou příjmem dle § 10 zákona o dani z příjmu.

Pokud si do 30 dnů rozmyslíte uzavření pojistné smlouvy, tak ji můžete bez poplatku zrušit.

TIP: Srovnejte si ceny havarijního pojištění


Čtěte také:

Druhy životních pojištění

Kterého úrazu se Češi bojí nejvíce?


Částečný odkup

Pokud máte finanční trable, ale i nadále si můžete platit minimální pojistné (ve výši pár stovek Kč měsíčně), tak doporučujeme si s pojišťovnou dohodnout částečný odkup naspořené částky. Většinou po vás pojišťovna bude požadovat, abyste nechali ve fondech minimální částku (např. 10 000 Kč) a co je nad minimální částkou vám pojišťovna vyplatí, budete si ovšem muset nadále pojištění platit, alespoň v minimální výši (i na tomto se musíte s pojišťovnou dohodnout). Dále si bude účtovat poplatek, ale ten je výši jednotek procent.

Nepříjemností ovšem zůstává, že i při částečném odkupu musíte vracet daně, jako při okamžitém výpovědi. Tento krok platí od roku 2014 a stát jím chtěl zabránit tomu, aby životní pojištění sloužilo ke spoření s poměrně snadnou možností výběru. Částečný odkup je většinou možný až po 2-3 letech placení pojistného.

Převod na jinou pojišťovnu

Touto možností se obcházela výše zmíněná změna zákona. Zákazník si převedl peníze na jinou pojišťovnu, ale naspořené peníze se po cestě "ztratily" v klientově kapse, aby nemusel zpětně vracet daně. Ale i tento krok byl vyhláškou upraven a nyní se peníze převádí pouze mezi pojišťovnami a účet klienta je tak vyšachován ze hry. Přepojištění se vám bude hodit pouze tehdy, pokud vám jiná pojišťovna nabídne výhodnější podmínky.

Snížení pojistného

Pokud nechcete vracet daně a částečný odkup, či zrušení pojištění se vám nevyplatí, tak si alespoň snižte platby za životní pojištění. Ty se dají snížit (dle smlouvy) až na pár stovek korun, většinou kolem 300 Kč. Můžete se také domluvit na tom, že přestanete platit pojistné, které se vám bude strhávat z kladné kapitálové hodnoty životního pojištění.

Neplatná pojistná smlouva

Pokud máte investiční životní pojištění Profi Invest od České pojišťovny, tak vaše smlouva může být neplatná. Jedná se o stovky tisíc smluv a to zejména v letech 2005 až 2013. Rovněž smlouva o investičním životním pojištění AXA může být neplatná. O jejich neplatnosti rozhodl finanční arbitr a tento problém se může týkat více pojišťoven a takto neplatných smluv mohou být statisíce.

Životní pojištění je důležitý produkt, který hned jen tak nevymizí, jenže již se nevyplatí, tak jako dříve. Rozhodně ho nedoporučujeme používat jako spořící nástroj, který chcete v následujících letech vybrat. Raději investujte do likvidnějších produktů a životní pojištění si opravdu nechte jen na pojištění vašeho zdraví.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ