Dluhy domácností v únoru stouply na necelých 1,547 bilionu korun

29.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Dluhy českých domácností vůči bankám stouply v únoru oproti lednu o téměř šest miliard korun na zhruba 1,547 bilionu korun. Meziročně dlužily domácnosti o 111 miliard více. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Zadluženost firem byla meziměsíčně i meziročně rovněž vyšší.

Nefinanční podniky na konci února dlužily bankám zhruba 1,048 bilionu korun, což je meziměsíčně o 14,1 miliardy více. Meziročně byly úvěry podniků vyšší o 39,6 miliardy korun.

Dluhy domácností rostou od února 2016. Nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Z celkového objemu dluhů domácností tvoří úvěry na bydlení zhruba tři čtvrtiny. Meziměsíčně se tyto úvěry v únoru zvýšily podle ČNB o půl procenta na 1,160 bilionu korun. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci února 230 miliard korun a meziměsíčně stagnovaly.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK