Poslední uhelnou elektrárnu v Polsku postaví GE a Alstom

05.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 5. dubna (ČTK) - Konsorcium společností GE Power a Alstom Power zvítězilo v tendru na výstavbu poslední uhelné elektrárny v Polsku. Oznámily to dnes firmy Energa a Enea, které budou novou elektrárnu provozovat. Uhelná elektrárna o výkonu 1000 megawattů bude stát v polském městě Ostrolenka. Konsorcium ji vybuduje nákladem šesti miliard zlotých (přes 36 miliard Kč).

Elektrárna má zahájit provoz v roce 2023 a elektřinou zásobovat na 300.000 domácností.

O zakázku se ucházely také čínská China Power Engineering Consulting Group a skupina tvořená společnostmi Polimex-Mostostal a Rafako.

Energa se vrátila k projektu elektrárny v Ostrolence v roce 2016 v reakci na širší plán vlády zachovat uhlí dlouhodobě základním energetickým zdrojem. Polsko plánuje do roku 2050 snížit podíl uhlí v energetickém mixu ze současných asi 80 procent na 50 procent. Současně chce přecházet k novým technologiím, jako je kombinovaný cyklus s integrovaným zplyňováním uhlí, kterým GE Power vybaví právě Ostrolenku.

Ministr energetiky Krzysztof Tchórzewski vloni uvedl, že Ostrolenka bude poslední postavenou elektrárnou na uhlí v Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK