Je lepší na dovolené platit kartou, nebo peníze směnit?

25.04.2018 | , Finance.cz
Dovolená


Chystáte se v létě na dovolenou a přemýšlíte, jak na platbách co nejvíce ušetřit? Často je to právě špatná informovat a neznalost, která nás může připravit o nemalé částky. Na co si tedy dát pozor?

Hned na úvod je dobré všem připomenout, že prakticky neexistují destinace, kam by se hodila pouze platební karta, nebo jenom hotovost. Přesto je dobré uvažovat nad tím, kam vlastně jedeme. Jestliže jsme si pro dovolenou zvolili nějaké odlehlejší místo, bude samozřejmě vhodnější více hotovosti. U letovisek lze zase předpokládat, že se vyskytne podstatně víc možností, kde platit kartou.

Debetní a kreditní karty v zahraničí

Většina expertů tvrdí, že platební karty jsou vždy lepší než hotovost. Klasické peníze totiž nelze jen tak pojistit, kdežto při krádeži karty zkrátka jen zavoláte do banky a poprosíte o okamžitou blokaci. Za bezhotovostní transakci si pak vaše banka obvykle nic neúčtuje. Zde ale pozor – nějaký poplatek navíc si může pro změnu naúčtovat obchodník, který by vás měl ale na tento fakt vždy upozornit. Zde proto využijte vždy kurz bez směny (od banky), nikoliv obchodníkův (se směnou). Ve většině případů by pro vás byl nevýhodný.

Úplně nejideálnějším řešením je s sebou vzít hned dvě karty, a to od Mastercard i Visa. Nezapomeňte ovšem ani na kreditku, která se vám dost možná bude hodit. Existují totiž hotely, penziony anebo půjčovny aut, které platbu debetní kartou odmítají

Pozor: vždy si s sebou berte kartu, která je embosovaná. V jiném případě s ní v některých státech nepůjde zaplatit.

Platba kartou v zahraničí

zdroj: Shutterstock

Výběr z bankomatu v cizině

Pokud si na cestách hodláte vybrat hotovost, nezapomeňte si vždy zjistit, jaké poplatky si za tuto službu bere banka. Např. Komerční banka za výběr v cizí zemi požaduje 99 Kč, u Fio banky pak za takovou operací zaplatíte 80 Kč plus ještě 0,5 % z vybírané sumy. U Equa bank výběr stojí pouhých 9 Kč, s kartou Premium Plus je dokonce úplně zdarma.

Pozor: důležité je hledat bankomat s označením ATM. Pomůže vám s tím online lokátor pro Mastecard a Visa.

Dynamic currency conversion (DCC)

Za tímto dlouhým anglickým souslovím se skrývá služba bankomatů (někdy i obchodníků), kterou si rozhodně neoblíbíte. Právě naopak je dobré se jí vyhnout obloukem. Bankomat vám ji sám nabídne. Po přijetí se vám zobrazí, kolik se vám strhne z účtu v korunách. Mnoho turistů chvíli jásá, protože mají přehled o zůstatku. Pravdou ale je, že bankomat pro převod měn a následný výběr použije svůj vlastní kurz, který bývá podstatně nevýhodnější než ten, který určuje vaše banka. Někdy zde navíc musí dojít i k několikanásobným konverzím (směnám), což se samozřejmě prodraží ještě více. Vždy proto DCC zamítněte a volte kurz od své banky.

Pozor: Pro výběr z bankomatu nikdy nepoužívejte kreditní kartu, vždy jedině debetní. U kreditky byste se dočkali předražených poplatků a peníze by se ihned po výběru začaly úročit. Bezúročné období se na ně totiž v tomto případě nevztahuje.

Směna peněz v bance

Jedná se pravděpodobně o nejrychlejší řešení, ale ne vždy musí být výhodné. Banky si účtují za směnu cenu, která je závislá na částce, kterou potřebujete vyměnit. Zde se vyplatí vyhlížet kurzy dlouho předem a sledovat pohnutky České národní banky, a to zvláště pokud chcete koupit eura nebo dolary.

Platba hotovostí v zahraničí

Výměna peněz ve směnárnách na dovolené

Vyplatí se především u jiných měn, než je euro nebo dolar. Často se totiž můžeme setkat s tím, že plno směnáren v ČR méně časté měny nemá a pokud ano, tak za velmi nevýhodnou cenu. Na druhou stranu zde ale bohužel existuje riziko, že v zahraničí zase nebudou chtít vyměnit české koruny. Řešením je koupit v ČR eura a ty následně využít k nákupu tamější měny. Bohužel, finančně se to ale příliš nevyplatí.

Tak či tak, pokud je to možné, najděte si hned několik směnáren a jejich valutový kurz porovnejte. Zaměřte se také na poplatky, které si za výměnu peněz můžou naúčtovat a čtěte mezi řádky.

Pozor: nikdy nic nevyměňujte si cizí osobou, která vás osloví na ulici. Často se jedná o podvodníky, kteří se vám budou snažit prodat peníze v nevýhodném kurzu anebo naopak neexistující měnu.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: Dovolená