Co dělat a kde sehnat peníze po ztrátě či krádeži platební karty v zahraničí?

08.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Léto je konečně tady a zasloužený odpočinek na lehátku u moře může začít. Dovolenková pohoda se ale zvrhne v peklo ve chvíli, kdy si uvědomíte, že je vaše platební karta fuč. Co teď?

Ztráta dokladů není rozhodně nic příjemného a u dovolené v zahraničí, kde se mluví cizím jazykem, to rozhodně platí dvojnásob. Platební karty jsou i bez znalosti pinu velice snadno zneužitelné, a proto by se jejich ztráta, krádež, zapomnění anebo odcizení rozhodně neměly podceňovat.

Co dělat při ztrátě karty?

Nejracionálnějším krokem bude vždy co nejrychlejší blokace karty. Zloděj anebo nálezce ji může velmi lehce využít ve svůj prospěch, a to i v případě neznalosti pinu. Plno lidí dnes využívá pohodlnější bezkontaktní platební karty, které stačí do určité částky k terminálu pouze přiložit a nic nezadávat. Díky této (ne)výhodě vám pak z účtu může být odečtena vyšší či nižší suma za cizí nákup na základě toho, jak máte nastavený strop bezkontaktní platby. Průměrně to bývá 500 – 1000 Kč.

Dalším rizikem při odcizení jsou pak nákupy na e-shopech, které pro převod peněz nepotřebují příkaz k úhradě z internetového bankovnictví, ale stačí jim znát jen některé údaje napsané na kartě. Zpravidla potřebují pouze její číslo, datum exspirace a CVC2 kód, který je na zadní straně. Běžně se tímto stylem nakupuje např. na Aliexpress nebo na eBay.

O tom, k jakým ztrátám může dojít, jestliže zloděj zná váš pin, raději nemluvě. Zvláště pokud je denní limit pro výběr nastaven na desítky tisíc korun. 



Kde zablokovat platební kartu?

Blokaci zařídíte snadno přes speciální zákaznickou linku instituce, u které je karta vedena. Telefonní čísla se pro volání z ČR a ze zahraničí liší. Některé banky navíc pro tuto službu nabízí zelené linky s voláním zdarma. Počítejte ale s tím, že jedním telefonátem vše nekončí. Některé společnosti mohou vyžadovat i písemné potvrzení o blokaci, které jim budete muset zaslat hned následující den.

Další možností při řešení blokace, je zajít na nejbližší pobočku banky, která je členem asociace Visa nebo MasterCard a ztrátu nahlásit.

Pokud umíte dobře minimálně jeden světový jazyk, můžete si navíc pomoci zavoláním na globální linku zákaznického servisu karetní asociace. Tam lze navíc i zažádat o vydání náhradní nouzové karty anebo o hotovost. Jestliže ale cizí řeč moc neovládáte, mohou vám pomoci i v autorizačním centru MUZO v Praze.

Při využití všech zmíněných možností ale berte v úvahu, že skutečně málokterá banka za vás bude řešit nechtěné transakce, které vznikly před nahlášením ztráty. Některé instituce navíc nechtěné transakce při odcizení řeší klidně až od půlnoci druhého dne po nahlášení.

Kolik stojí blokace karty a stoplistace?

Cena blokace se pohybuje v řádech stovek závisle na tom, jak to má nastavené banka. Horší je to s tzv. stoplistací neboli s úplným a nenávratným zrušením karty, které může vyjít klidně i na 5000 Kč.

Většinou jsou zaraženy na stoplist především embosované karty, protože je lze snáze zneužít. Právě ony totiž nepotřebují elektronicky ověřované transakce.

klient3

Vyřizovat novou kartu v zahraničí je zbytečné. Samozřejmě zaplatíte základní poplatek za její zhotovení, ale celý proces se může prodloužit až na několik týdnů. Tudíž je logicky praktičtější zažádat o nouzovou, což můžete řešit u zmíněné karetní asociace anebo prostřednictvím služby Emergency card. Čekací doba je ale 48 hodin.

Další variantou může být i využití Emergency cash, která naopak zprostředkovává vydání nouzové hotovosti. Důležité je ale zmínit, že poplatek za službu vyjde až na několik tisíc korun, což se jen tak nevyplatí.

Jak přijít o co nejméně peněz při krádeži karty

  • Mějte číslo klientské linky vždy uložené.
  • Snižte denní limit na dovolenou.
  • Mějte poznamenané číslo a údaje karty – budou se hodit při blokaci.
  • Nikdy si nepiště pin na kartu anebo na papírek v její blízkosti

Pojištění proti zneužití platební karty

Pojištění je zde jedno z nejlepších preventivních opatření. Roční splátky se bez problému vejdou do 1 000 Kč a výhodou je, že se zde pokrývají i transakce před nahlášením ztráty. U České spořitelny 48 hodin před, u UniCredit Bank až 120.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU