6 otázek a odpovědí: co dělat, když jsem ztratil občanský průkaz

11.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Pokud jste ztratili občanský průkaz, nejdůležitější je rychle ho nahlásit do databáze neplatných dokladů. A hned potom si zažádejte o nový. Jaký je přesný postup a co všechno si připravit pro běhání po úřadech?

Ztráta peněženky není nikdy příjemná záležitost. A jestli spolu s penězi ztratíte i osobní doklady, kromě finanční ztráty vás bude čekat i obíhání po úřadech a vyřizování nových dokladů. Občanský průkaz, řidičák nebo platební kartu, to všechno budete potřebovat zablokovat a žádat o nové.

Jak zabráním zneužití?

Pokud ztratíte občanský průkaz, nejdůležitější je zabránit jakémukoliv zneužití.

Odcizení a ztrátu byste tak měli urychleně oznámit na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností (nemusíte na úřad vašeho trvalého bydliště).

Od srpna 2021 je možné nahlásit ztrátu občanského průkazu také na Policii České republiky, doposud šlo nahlásit pouze odcizení občanského průkazu. V případě krádeže občanského průkazu se na Policii České republiky obraťte v každém případě.

Na matrikách ztrátu občanského průkazu již nahlásit nemůžete, rovněž ztrátu či odcizení dokladu neoznamujte Ministerstvu vnitra. 

Povinností úřadu i policie je vložit doklad do databáze neplatných dokladů, takže průkaz nebude moci nikdo zneužít. Nahlášení a zneplatnění dokladu si poté můžete ověřit na stránkách Ministerstva vnitra. Pokud už máte novou eObčanku, při nahlášení ztráty rovnou zablokujte i její online přístupy.

Jen doplníme, že od srpna 2021 došlo k řadě změn ohledně občanských průkazů, například při skončení platnosti, odcizení, ztrátě či poškození občanského průkazu se již nevydává Potvrzení o občanském průkazu.

Do kdy musím chybějící občanský průkaz nahlásit?

Nahlášení chybějících osobních dokladů rozhodně neodkládejte. Především pokud jste ztratili občanský průkaz. Je totiž velmi snadné ho zneužít. S vaším občanským průkazem si může kdokoliv vzít půjčku, objednat zboží na splátky, může jezdit načerno a neplatit pokuty, zneužít může i vaše rodné číslo a zařídit si například nové doklady na základě vašeho občanského průkazu. Následky ztraceného občanského průkazu nemusí být navíc viditelné na první pohled a můžou vás dostihnout až za pár let, až vám na dveře zazvoní exekutor.

Můžu používat ztracenou občanku, kterou nakonec doma najdu?

Pokud byste takto ztracený a nahlášený občanský průkaz nakonec přece jen našli doma třeba zapadlý pod gaučem, už ho nepoužívejte. Občanský průkaz je nahlášením neplatný a jeho použitím se dopouštíte přestupku a můžete dostat pokutu. Nalezený občanský průkaz odevzdejte na nejbližším úřadu obce s rozšířenou působností, případně znehodnoťte a vyhoďte.Co dělat, když ztratím občanku

Zdroj: Shutterstock

 

Kde zažádám o nový průkaz a jaké doklady potřebuji?

Kromě toho, že zamezíte zneužití ztraceného průkazu, je třeba si zařídit i novou občanku. O tu si zažádáte na jakémkoli obecním úřadu s rozšířenou působností, nemusíte žádat v místě svého trvalého pobytu. Při zneplatnění ztraceného občanského průkazu máte povinnost o nový požádat do 15 pracovních dnů, novou občanku dostanete podle oficiální lhůty za 30 dní, často ale bývá hotová už za dva týdny.

Při vyřizování žádosti si připravte:

  • jiný doklad totožnosti (cestovní pas, rodný list, řidičský průkaz),
  • 200 korun na poplatek,
  • úsměv na fotku (fotky se fotí na úřadu).
  • Nově vám bude vystaven už pouze občanský průkaz s čipem – tzv. eObčanka.

Co když jsem ztratil občanku a opravdu ji potřebuji?

Pokud občanský průkaz potřebujete, můžete zažádat ve zrychlené lhůtě do 5 pracovních dnů (za 500 Kč), či do 24 hodin (za 1000 Kč).

Za toto zrychlené vydání zaplatíte zvýšený poplatek a stejně jako u pasu si nový expresní doklad musíte vyzvednout v Praze na Ministerstvu vnitra.

Při zrychleném vydání do 5 pracovních dnů je možné si občanský průkaz vyzvednout u obecního úřadu s rozšířenou působností i Ministerstva vnitra.

A pro jeho vydání si připravte:

  • doklad totožnosti (cestovní pas, rodný list, řidičský průkaz),
  • vyplněný tiskopis,
  • dvě fotografie o rozměru 35 mm × 45 mm, které splňují požadavky, a 100 korun na poplatek pro případ provizorního dokladu do voleb,
  • nebo 500 Kč pro občanku do 5 pracovních dnů,
  • nebo 1000 Kč pro občanku do 24 hodin.

Už zase jsem ztratil občanský průkaz…

Pokud osobní doklady ztrácíte častěji, než je úplně běžné, bohužel budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Při opakované ztrátě občanského průkazu vám totiž úředník může udělit pokutu až deset tisíc korun. Vaší povinností je totiž občanský průkaz chránit před poškozením, ztrátou a zneužitím, porušení této povinnosti je klasifikováno jako přestupek. Stejně vysokou pokutu můžete dostat, pokud neprodleně neoznámíte jeho ztrátu nebo zničení.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 115 krát

Články ze sekce: Spotřebitel