Co dělat, když jsem ztratil rodný list?

17.04.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nemůžete najít svůj rodný list, ale víte, že jej v blízké době budete potřebovat? Prohledali jste opravdu všechno, ale kde nic – tu nic? V tom případě vás čeká vyřizování.

Rodný list je úplně prvním dokladem novorozeného miminka. V praxi vše funguje velmi jednoduše. Porodnice, ve které dítě přišlo na svět, dá nejpozději do 3 dnů informaci matričnímu úřadu, který začne pracovat na vystavení rodného listu. Lhůta pro vyřízení je 30 dnů, ale zpravidla to bývá i o dost méně. Po vyhotovení si jej s doložením příslušných dokladů můžete vyzvednout na matrice. Vystavení je tentokrát zdarma.

Kdy jej využijete?

Rodný list je svým způsobem nejen pro děti do 15 let jedním z průkazů totožnosti podobně jako třeba kartička pojištěnce, kterou ale u sebe lidé nosí spíš. Pokud vám např. byla ukradena peněženka se všemi možnými doklady, půjdete si o ně zažádat společně s předložením rodného listu. Dále jej rozhodně použije:

  • Osoba či dítě, které jde žádat o první občanský průkaz.
  • Osoby, které se budou ženit nebo vdávat.
  • Matka samoživitelka, která nechce uvádět jméno otce miminka.
  • Rodiče nově narozeného dítěte, kteří ale nejsou manželi. (V případě manželství se dodává oddací list.)
  • Pozůstalé osoby, které jdou zemřelým příbuzným vystavit úmrtní list.
  • A další.

Jak zažádat o duplikát rodného listu na matrice

zdroj: Shutterstock

Žádost o duplikát rodného listu

Originál rodného listu, který jste ztratili anebo někam zašantročili, vám už nikdo nevypadá. Budete si tedy muset zažádat o duplikát. Počítejte ale s tím, že bude třeba podat písemnou žádost, kterou lze nalézt na webových stránkách úřadů anebo použít vlastní sepsanou. Nesmějí v ní pak samozřejmě chybět vaše identifikační údaje. Následně máte dvě možnosti, jak žádost předložit:

  1. Osobně na matričním úřadu, který spadá pod okres či obec, ve které jste se narodili. Potřebovat budete platný OP nebo cestovní pas. Počítejte ale s tím, že bude třeba uhradit správní poplatek, který se z 50 Kč zvýšil na 100 Kč. Běžně je pak uváděno, že zde funguje třicetidenní lhůta pro vydání. Pravdou ale je, že mnohým tento doklad vystaví na počkání.
  2. Žádost lze zaslat i poštou. Je ale nutné počítat s tím, že dokument bude potřebovat notářské ověření. Při úhradě poplatku si pak lze duplikát RL nechat zaslat na vámi zvolenou adresu do vlastních rukou.

Nezapomeňte ale, že pro druhopis můžete i někoho poslat. Ideální osobou je člen rodiny s úředně ověřenou plnou mocí. Bude totiž muset předložit nejen OP, ale i jakýkoliv matriční doklad, kterým odůvodní vztah k osobě, pro kterou duplikát vyzvedává. V praxi to pak může být jeho rodný nebo oddací list. Použít lze i tzv. veřejné listiny. V praxi to mohou být např. protokoly, notářské zápisy, licence, list vlastnictví, zbrojní průkaz, ale i vysvědčení, výuční listy nebo vysokoškolské diplomy.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Jak vyřídit občanský průkaz?

V tomto případě není třeba žádná písemná žádost a dokonce ani přiložení fotografie. Fotku vám totiž zhotoví rovnou na místě, tedy na jakémkoliv obecním úřadě s rozšířenou působností. Pokud vám končí platnost, nebudete dokládat žádný jiný průkaz kromě původního OP. Jestliže vše ale zařizujete, protože jste se například vdali nebo oženili či změnili rodné bydliště, je nutné přiložit i oddací list či potvrzení o změně.

Pokud jste OP ztratili anebo vám byl odcizen, pro zřízení potřebujete jakýkoliv jiný průkaz totožnosti. Navíc také bude nutné dodat i tzv. potvrzení o občanském průkazu. To bývá dané osobě vystaveno ihned po nahlášení ztráty či krádeže. Při prvním vydání, výměně za nový anebo při změně stavu, jména či trvalého bydliště je vyřízení zdarma. Jinak vás čeká:

  • Poplatek 200 Kč za OP se strojově čitelnými údaji při zápisu titulu.
  • Poplatek 500 Kč za OP se strojově čitelnými údaji a elektronickým čipem.

Jak vyřídit cestovní pas

zdroj: Shutterstock

Jak na vydání cestovního pasu?

Dnes se vydává už pouze cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji. Zažádat můžete podobně jako u občanky, tedy na jakémkoliv obecním úřadě s rozšířeným polem působnosti. Doba vystavení je taktéž stejná, čili až 30 dní.

  • Pro občany do 15 let za 100 Kč, ve zkrácené lhůtě do 6 pracovních dnů za 2000 Kč
  • Pro ostatní občany za 600 Kč, ve zkrácené lhůtě do 6 pracovních dnů za 4000 Kč

Mohlo by vás zajímat: 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: Spotřebitel