Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 1,2 procenta

20.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily. Index PX během týdne klesl o 1,2 procenta na 1121,3 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Kofola, naopak nejvíce si pohoršily akcie Tatry Mountain Resorts. Předchozí týden akcie posílily o 0,5 procenta.

\"Velkým tématem minulého týdne byl rozjezd výsledkové sezony v USA a její start v Evropě. Hlavně dobré výsledky velkých amerických bank zlepšily náladu a v první polovině týdne akciové trhy pozvolna rostly. Celkový sentiment zlepšily také zprávy o pokroku ve vyjednávání se Severní Koreou. Ve druhé polovině týdne naopak došlo na akciových trzích k mírné korekci,\" popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Lávička. Americké akciové indexy zaznamenaly za celý týden růst kolem jednoho procenta, evropské (DAX, Euro Stoxx 50) nakonec zůstaly bez větších změn.

Největší propad zaznamenaly v uplynulém týdnu akcie TMR, které ztratily 6,3 procenta na 675 Kč. Akcie klesaly i přesto, že podle tiskové zprávy měla společnost velmi dobrou zimní sezonu. Vzhledem k nízké likviditě je cena akcií TMR relativně hodně rozkolísaná.

Naopak nejvíce rostly akcie Kofoly (o 3,5 procenta na 417 Kč). Představenstvo Kofoly potvrdilo dřívější indikaci a doporučí valné hromadě vyplatit dividendu 13,5 Kč na akcii.

Příští týden začne v Praze výsledková sezona za první čtvrtletí, když ve čtvrtek je zveřejní televizní společnost CME. Na investory čeká příští týden poměrně bohatá sada událostí. Návštěva francouzského prezidenta v USA na začátku týdne může naznačit, zda je větší šance na obchodní dohody mezi Spojenými státy a významnými obchodními partnery. \"Zatím úspěšná výsledková sezona i pravděpodobně dobré zprávy z geopolitiky mohou být však kompenzovány obnoveným růstem výnosů na amerických dluhopisech, a máme proto na příští týden neutrální výhled,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK