ÚOHS nezjistil předražené nájemné v bytech Residoma

24.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. dubna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nezjistil, že by společnost Residomo zneužívala dominantní postavení a ve svých bytech stanovovala nepřiměřeně vysoké nájmy. Vyplývá to z výroční zprávy antimonopolního úřadu. Residomo je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. ÚOHS prověřoval 23 podnětů týkajících se možného zneužití dominantního postavení touto firmou.

V bytech společnosti Residomo (dříve RPG Byty) bydlí téměř 90.000 lidí. Společnost RPG Byty získala bývalé hornické byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma.

\"Úřad neshledal na základě zpracované analýzy žádné objektivní důvody k tomu, aby považoval ceny nájemného za nepřiměřeně vysoké,\" uvedl ÚOHS. Šetření, ve kterém možné zneužití dominantního postavení firmy Residomo zkoumal, úřad ukončil. Důvody pro zahájení řízení nenašel.

Residomo už dva roky patří britské realitní společnosti Round Hill Capital a americké investiční společnosti Blackstone.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK