Industry 4.0 – připraví nás roboti o práci?

03.05.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Se zaváděním robotizace průmyslu se také začíná mluvit o tom, že kvůli 4. průmyslové revoluci přijdou lidé o práci. Automatická výroba totiž potřebuje jen malý interní tým, který bude řídit armádu robotických dělníků pracujících v továrně. Kterých profesí se to dotkne a není to nakonec jen sci-fi? Nebude lidí třeba naopak víc?

Poslední průzkumy ale nepotvrzují, že by se počet „lidských“ pracovních míst měl zmenšit. Podniky totiž v současnosti chtějí počet pracovních míst zachovat, a některé dokonce i zvýšit. Bude ale práce skutečně pro všechny?

Komunikace, spolupráce, organizace…

Společnost, která se zabývá po celém světě výzkumem lidských zdrojů, v závěru své studie uvádí, že skoro 90 % zaměstnavatelů uvedlo, že v následujících třech letech se počet jejich pracovníků nezmění. Paradoxně se jejich počet díky automatizaci zvýší.

Ale nebude to spektrum míst, na které jsme byli v posledních letech zvyklí, digitalizace poměrně značně změní jejich strukturu, takže některé profese zcela zaniknou a jiné je nahradí. V této souvislosti budou také jiné požadavky zaměstnavatelů na zkušenosti a dovednosti lidí, vzdělání nebude hrát zásadní roli. Mezi zásadní a nejdůležitější požadavky bude patřit schopnost organizovat, řešit problémy, spolupracovat, komunikovat a být empatický. A naprosto nepominutelným požadavkem bude schopnost se stále vzdělávat, být zvídavý. Tento koktejl dovedností vám vždy dobrou profesi podle odborníků zajistí.

Těžké hledání

Najít člověka, který by měl všechny schopnosti, o kterých jsme psali, to není zrovna lehká práce a podaní jedinci mají na trhu práce stále vysokou cenu. Pokud se ale dobře cítíte v průměru a váš um v ničem nepředčí ostatní, s velkým růstem své životní úrovně nepočítejte.

V nastupující revoluci zvané Industry 4.0 tradiční dovednosti stárnou se stejnou rychlostí, s níž se nové možnosti zaměstnávání rozvíjejí. Automatizace a robotizace proměňuje způsoby práce a společnost se musí snažit hledat řešení pro ty, kteří působí v odumírajících odvětvích.

Naopak firmy, které se nebojí pracovníky aktivně hledat, vybírat a rekvalifikovat budou mít na trhu nespornou výhodu.

Kdy nás nahradí v práci roboti?

(foto: Shutterstock)

Kde se bude nejvíc nabírat?

Dopad automatizace a robotizace na jednotlivá místa se budou samozřejmě lišit. Firmy se neobejdou bez digitalizace a budou na to potřebovat odborníky. Proto bude nejvíce lidí potřeba v oblasti IT. Zaměstnání, která jsou v přímém kontaktu se zákazníky, na tom budou téměř stejně. Nejvyšší pokles zaměstnanců je naopak očekáván u administrativních a kancelářských pozic a dříve žádaná místa ve finančnictví budou také ubývat, týkat se to bude i účetnictví.

A co u nás?

České republice je důležitý zpracovatelský průmysl. Má nějakou budoucnost a co zaměstnanci v tomto sektoru výroby? Zpracovatelský průmysl bude podle odborníků zažívat velké změny. Některé podniky sice zaváděním robotů zvyšují výrobu, ale zaměstnanců je stále stejně, roboti je nenahrazují. A vracíme se na začátek – v některých případech dokonce mohou i počty pracovníků zvyšovat, protože potřebují další zaměstnance na obsluhu a údržbu strojů, kterých je také stále víc. V současnosti u nás ve výrobě převládá tendence nárůstu počtu kvalifikovaných pracovníků. Ale ke snižování počtu dělníků nedochází.


Také si přečtěte:

GDPR se blíží - co to znamená

Kolik vás bude stát cesta na mistrovství světa v hokeji

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU