Americké akcie převážně oslabovaly

18.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. května (ČTK) - Americké akcie dnes převážně oslabovaly. Investoři jsou opatrní kvůli stoupajícím výnosům u dluhopisů vlády Spojených států a rostoucím cenám ropy. Čekají rovněž na další vývoj kolem obchodních rozhovorů mezi USA a Čínou.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se dnes prakticky nezměnil a obchodování uzavřel na 24.715,09 bodu. Širší index S&P 500 však klesl o 0,26 procenta na 2712,97 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,38 procenta na 7354,34 bodu.

\"Domnívám se, že všichni čekají na to, jakým směrem se budou ubírat jednání o americkém obchodu,\" uvedl analytik Oliver Pursche ze společnosti Bruderman Asset Management. Peking dnes popřel informace, že nabízí americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi balík opatření, který má snížit deficit amerického obchodu s Čínou až o 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč) ročně.

Na devizovém trhu dolar posiloval díky očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Euro se naopak dostalo pod tlak kvůli politické nejistotě v Itálii a sestoupilo až na pětiměsíční minimum 1,175 USD. \"Možnost euroskeptické vlády v Římě otřásá důvěrou investorů,\" uvedl analytik David Madden ze společnosti CMC Markets.

Italské protestní Hnutí pěti hvězd dnes zveřejnilo konečnou verzi koaliční smlouvy s euroskeptickou a protiimigrační Ligou. V dokumentu sice není zmínka o odchodu z eurozóny, o kterém se spekulovalo v průběhu týdne, antisystémové strany se v něm ale odvrací od úsporných opatření.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK