Kvůli prasečímu moru je třeba dobudovat 186 km plotů kolem dálnic

27.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Kvůli zamezení šíření prasečího moru na západ by bylo potřeba kolem dálnic v postižené oblasti Česka dobudovat podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) 186 kilometrů vysokopevnostních plotů. ŘSD je připraveno to udělat letos za vlastní peníze. Předpokladem pro rychlé dokončení oplocení je ale jeho vynětí z povinnosti žádat o vydání územního rozhodnutí, souhlasu a následně stavebního povolení. ČTK to sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl v tiskové zprávě.

Do úterý testy potvrdily nákazu u 230 divokých prasat, z toho 18 bylo uloveno, ostatní byly uhynulé kusy. V zamořené oblasti na Zlínsku myslivci společně s policií ulovili skoro 3200 kusů černé zvěře, která skončila v kafilériích. Ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád v úterý řekl, že úplně celá dálnice se oplotit nedá, musí tam zůstat koridory.

Rýdl v této souvislosti připomněl, že proti šíření nákazy byla vymezena hranice zamořené části, která koresponduje s dálniční sítí D1, D2, D46 a D35. Aby bylo opatření maximálně efektivní, bylo by podle ŘSD vhodné doplnil současné oplocení i na D55 a D52.

\"V rámci trasy D2, D1, D46 a D35 je potřeba dobudovat 155 kilometrů vysokopevnostního oplocení dálnic, v širším rozsahu včetně dálničních úseků D55 a D52 celkem 186 kilometrů oplocení jako zábrana proti šíření nákazy afrického moru prasat,\" uvedl mluvčí.

Naposledy veterináři zaznamenali africký mor u prasete v dubnu, šlo ale o divočáky uhynulé v té době už čtvrt až půl roku. Naposledy tak byl virus vlastně zjištěn v únoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK