Expres doklady - občanka a pas do 24 hodin: kde a kdy si vyzvednout

19.07.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nově si můžete cestovní pas nebo občanku vyzvednout rovnou čerstvé na Ministerstvu vnitra v Praze. Víte, kde ministerstvo je, a kdy a za jakých podmínek si nový doklad vyzvednout?

Od začátku července vstoupila v platnost novela zákona o občanských průkazech a cestovních dokladech. Ta upravila lhůty pro vydávání osobních dokladů, přidala možnost tzv. expresního vydání do 24 hodin. Také upravila jednotlivé poplatky za vydání dokladů a nově přibyla možnost vyzvednout si doklad vydaný ve zrychlené lhůtě v Praze na Ministerstvu vnitra. Jaké jsou podmínky pro to, abyste si mohli doklad vyzvednout na ministerstvu? Víte, kde a kdy si můžete nový pas vyzvednout?

Kde najdu Ministerstvo vnitra

Budovu ministerstva najdete na Praze 4, Na Pankráci.  Přesná adresa je následující:

Na Pankráci 72, Praha 4 (metro C - stanice „Pražského povstání“)

Vyzvednutí dokladů na Ministerstvu vnitra

(mapa: maps.google.com)

Jak se tam dostat?

  • Metrem – Budova ministerstva je hned u stanice metra Pražského povstání na červené lince C. Pro mimopražské: na metro C se dostanete jak na Florenci, tak i na Hlavním nádraží.
  • Tramvají – Nejbližší zastávka tramvaje je Pražského povstání, hned před budovou ministerstva. V blízkosti je také zastávka Vozovna Pankrác u Vrchního soudu.
  • Autobusem MHD – Autobusové zastávky jsou také hned vedle budovy, tam najdete zastávku Pražské povstání.
  • Autem – Budova ministerstva je v těsné blízkosti ulice 5. května na magistrále, na Praze 4 začaly od července platit nové parkovací zóny, v bezprostřední blízkosti budovy ministerstva se nachází hlavně modré (rezidentní) a fialové (smíšené) úseky.

Parkovací zóny na Pankráci

  • S trochou štěstí můžete zaparkovat  v modré zóně i jako nerezident na maximálně 3 hodiny a jednorázové parkovné činí 40 Kč za hodinu, platí se prostřednictvím mobilního telefonu nebo internetu.
  • Ve fialové zóně můžete jako nerezident zaparkovat až na 24 hodin, platit můžete mobilem, na internetu i v parkovacích automatech, cena by měla být od 10 – 30 Kč za hodinu parkování.
  • Mapa parkovacích zón
  • Pokud nebudete mít štěstí v ulicích, tak ve vzdálenosti zhruba 700 metrů se nachází OC Arkády Pankác, kde najdete nadzemní parkoviště, vjezd z ulice Hvězdova. Dvě hodiny parkování denně jsou zdarma, poté 40 Kč za hodinu. Parkoviště je vybaveno i stanovišti na dobíjení elektromobilů.
  • Vše o parkování v OC Pankrác

Kdy mají otevřeno - vydávání dokladů na Ministerstvu vnitra

I když se jedná o expresní vydání dokladu a nejspíš na jeho vydání extra spěcháte, tak nepočítejte s tím, že by bylo možné si doklad vyzvednout například během víkendu. Pracoviště Ministerstva vnitra na vydávání občanských průkazů a cestovních dokladů ve zkrácených lhůtách má klasické otevírací hodiny, které budete muset dodržet. Kancelář je tak otevřena:

Pondělí: 8.00 – 17.00 hod.

Úterý: 8.00 – 16.00 hod.

Středa: 8.00 – 17.00 hod.

Čtvrtek: 8.00 – 16.00 hod.

Pátek: 8.00 – 15.00 hod.

Které doklady si můžete na ministerstvu vyzvednout?

Pokud na doklady nespěcháte, tak stále platí, že o jejich vydání musíte zažádat na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností (v Praze u úřadů městských částí), o doklady vydávané ve lhůtě 30 dnů nelze žádat na Ministerstvu vnitra. Stejně tak si po uplynutí doby musíte doklady vyzvednout opět na obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Kam pro pas a za kolik?

O doklady a občanské průkazy vydávané do 5 pracovních dnů můžete požádat buďto na obecním úřadu, nebo v kanceláři ministerstva. Spíše bychom doporučovali žádat na obecních úřadech, bude tam nejspíše menší čekací lhůta. Tento doklad, vydávaný do 5 dnů, si můžete vyzvednout opět na úřadu obce, nebo ho můžete vyzvednout na Ministerstvu vnitra.

Pokud potřebujete občanku a cestovní pas opravdu do druhého dne, tak zažádat můžete buďto na obecním úřadu obce s rozšířenou působností nebo na Ministerstvu vnitra. V tomto případě, tedy při vydání do 24 hodin, navíc platí, že hotový cestovní pas nebo občanku si musíte vyzvednout pouze v kanceláři Ministerstva vnitra Na Pankráci.

Nezapomeňte také, že pokud si doklady vyzvedáváte na ministerstvu, tak budete platit odpovídající část správního poplatku. Jak se platí poplatky za vydávání dokladů?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: Spotřebitel