Musk jedná se saúdskoarabským fondem o stažení Tesly z burzy

13.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Zakladatel a generální ředitel americké společnosti Tesla Elon Musk jedná se stoupenci případného odkupu akcií firmy a jejich stažení z veřejného akciového trhu. Je mezi nimi i saúdskoarabský státní investiční fond, žádná dohoda ale zatím uzavřena nebyla. Musk to napsal na svém blogu. Saúdskoarabský fond podle něj tlačí na to, aby se výrobce elektrických aut stal soukromou firmou, jednání o této možnosti se podle Muska vedou už dva roky.

Musk minulý týden šokoval trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí firmy a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Uvedl také, že má pro tento záměr také zajištěno financování. Nyní uvedl, že poslední jednání, které se konalo 31. července, opustil bez jakýchkoliv pochybností, že dohoda může být uzavřena. To je i důvod, proč napsal, že financování je zajištěno, přestože dohoda ještě nebyla uzavřena. Fond se k případné dohodě nevyjádřil.

Podle informací agentury AP začala Muskův tweet ohledně převzetí Tesly vyšetřovat americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Tweet totiž způsobil růst akcií firmy asi o 11 procent. Muska za jeho tweet napadli investoři, kteří spekulují na pokles ceny akcií Tesly. Tvrdí, že Musk jim chtěl svým tweetem a následným prudkým růstem ceny akcií přivodit vysoké ztráty. Musk nabídl za akcii 420 dolarů, zatímco v době zveřejnění tweetu se akcie prodávaly za méně než 360 dolarů za kus.

Musk uvedl, že nabídku na odkup akcií za 420 USD přijme zhruba třetina akcionářů. Dodal, že jedná také s dalšími investory, protože chce, aby Tesla měla širokou investorskou základnu. Saúdové se podle něj o firmu zajímají, protože chtějí rozšířit své investice do jiných oblastí, než je ropa.

Saúdskoarabský veřejný investiční fond (PIF) nedávno koupil téměř pět procent akcií Tesly. Fond je známý investicemi do technologických firem.

Někteří analytici se domnívají, že návrat do soukromých rukou by měl pro Teslu význam. Skepticky se ale stavějí k tomu, že se firmě podaří získat potřebné finance, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK