Ceny ropy za celý týden navzdory dnešnímu mírnému růstu klesají

17.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes sice mírně rostou, od počátku tohoto týdne však opět klesají. Mohou za to obavy z vysokých zásob na americkém trhu a z toho, že obchodní spory a zpomalení globálního ekonomického růstu sníží poptávku po ropě. Cena americké ropy klesá již sedmý týden za sebou a ropy Brent třetí týden.

Kolem 18:30 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 0,4 procenta na 71,70 dolaru za barel. Za celý týden je však nižší o 1,3 procenta. Cena lehké americké ropy WTI ve stejnou dobu stoupla o 0,5 procenta na 65,76 USD za barel. Od počátku týdne však cena WTI klesla o 2,5 procenta.

\"Jednou z největších obav je, že poptávka v Číně klesne, pokud růst HDP Číny zpomalí,\" uvedl obchodník Tyche Capital Tariq Zahir. Další brzdou růstu cen ropy je zhoršující se výhled globálního růstu ekonomiky kvůli obchodnímu napětí mezi USA a Čínou a oslabení měn rozvíjejících se zemí, které bude mít dopad na ekonomický růst a spotřebu pohonných hmot, dodávají obchodníci a analytici.

Investoři také zůstávají obezřetní po středečních údajích o stavu zásob, které ukázaly, že zásoby v USA se překvapivě prudce zvýšily. Investoři se nyní domnívají, že zásoby dále porostou a další zprávy ukazují, že se zvyšuje i těžba. V minulém týdnu se počet nových ropných vrtů zvýšil nejvíce od května.

Prudkému propadu cen ropy by však podle analytiků měla zabránit hrozba sankcí Spojených států vůči Íránu, které se nyní zaměřily na finanční sektor a od listopadu by sankce měly zahrnout i vývoz ropy z Íránu. Írán nyní vyváží téměř dva miliony barelů ropy denně a analytici očekávají, že do konce třetího čtvrtletí se vývoz sníží o více než 500.000 barelů denně, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 71,70 71,43 New York - NYMEX WTI září 65,76 65,46

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK