Míra nezaměstnanosti na Slovensku druhý měsíc po sobě vzrostla

20.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. srpna (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v červenci už druhý měsíc po sobě vzrostla, a to na 5,47 procenta z 5,43 procenta v červnu. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce. Na dosavadním minimu 5,37 procenta byla nezaměstnanost letos v květnu.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, v červenci na pětimilionovém Slovensku vzrostl proti červnu o 541 na 150.268 lidí. Proti loňsku naopak téměř 32.500 nezaměstnaných ubylo. Do zmiňované skupiny nezaměstnaných nejsou zahrnuti uchazeči o práci, kteří se sice registrovali na úřadech práce, ale byli na konci července například nemocní nebo se účastnili různých vzdělávacích programů.

\"Máme informace z úřadů práce, že mnoho nezaměstnaných má příslib nástupu do zaměstnání od září,\" řekl na tiskové konferenci státní tajemník (náměstek) ministerstva sociálních věcí Branislav Ondruš. Dodal, že úřady připravují programy na podporu zaměstnávání mladých lidí i rekvalifikaci pracovníků pro automobilový průmysl, který je hlavním tahounem slovenské ekonomiky.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku je dlouhodobě vyšší než v České republice, kde v červenci nezaměstnanost rovněž vzrostla, a to na 3,1 procenta z červnových 2,9 procenta.

Úřady práce na Slovensku evidovaly v červenci zhruba 82.500 volných pracovních míst, hlavně na různé dělnické profese. Slovensko dříve v tomto roce usnadnilo zaměstnávání cizinců ze zemí mimo Evropskou unii v desítkách různých profesí, které slovenští zaměstnavatelé nedokázali obsadit. Zmíněné opatření se podle Ondruše neprojevilo ve výraznějším nárůstu počtu pracovníků ze zahraničí na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK