Zeman na Živitelce znovu podpořil stavbu dunajského kanálu

23.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 23. srpna (ČTK) - V Českých Budějovicíh začal agrosalon Země živitelka. Prezident republiky Miloš Zeman při slavnostním zahájení znovu podpořil výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) přislíbil pomoc zemědělcům postiženým letošním suchem, konkrétní opatření však neuvedl. Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek uvedl, že i přes sucho není situace s úrodou obilovin katastrofální.

\"Pokud jde o sucho, chtěl bych jenom připomenout, že jsou kroky malé a kroky velké. Takovým maličkým krokem, který byl v mé kompetenci, bylo, že jsme v lánském parku obnovili zanedbaný rybník, který měl propustné dno,\" řekl Zeman, který podobné kroky doporučil každému, kdo má možnost.

\"A velký krok může být koridor spojujíc Dunaj s Odrou,\" dodal. Připomněl, že bývalý ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) uvedl, že tento koridor by mohl přinést vodu na jižní Moravu. \"Doufám, že bude mít Mirek Toman stejný názor,\" uzavřel prezident.

Na zahájení agrosalonu přijel i bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj příroda dokazuje, že je mocná proti tomu, co dokážou udělat sami lidé. Informace o letošní horší úrodě jsou pak podle něj na úrovni statistické chyby. Ocenil robustnost českého zemědělského sektoru.

Toman ocenil práci českých zemědělců, kteří podle něj sklízeli úrodu v extrémním počasí. \"Věřím, že i potravináři zvládnou zpracovat úrodu, na kterou se jejich kolegové nadřeli,\" řekl ministr.

Na šestidenní Zemi živitelce se představí 550 vystavovatelů z více než 20 zemí, organizátoři očekávají, že zemědělskou a potravinářskou výstavu navštíví jako v minulých letech přes 100.000 lidí.

Agrosalon připomene historii českého zemědělství. Národní zemědělské muzeum vystaví přes 100 let staré motorové pluhy Praga K a Excelsior P, historické traktory a žentoury. Zájemci se ale budou moci podívat i na nové technologie, jako jsou čidla pro kontrolu půdy, samořiditelné traktory s vestavěnou GPS, drony s kamerou nebo automatický systém dojení.

Mezi zajímavosti patří mlátička CR10.90 zapsaná v Guinnessově knize rekordů, za osm hodin sklidila téměř 800 tun pšenice. Lidé uvidí i nový stroj Holmer na sklízení cukrové řepy, který váží 32 tun a dokáže za hodinu vyorat řepu z 36.000 metrů čtverečních.

Poprvé bude na Zemi živitelce pavilon nejlepších českých vín či prezentace anguského skotu. V areálu bude přes 100 venkovních kotců pro hospodářská zvířata. V amfiteátru si lidé prohlédnou práškovací letadlo Čmelák. Do programu patří i ukázky stříhání a dojení koz či ovcí. Základní vstupné je stejné jako loni, 140 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK