Ceny ropy stagnují, pomáhá jim dohoda USA a Mexika

28.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. srpna (ČTK) - Světový trh ropy se po vysokém růstu v minulém týdnu stabilizoval a ceny dnes stagnují. Podporuje je obchodní dohoda Spojených států a Mexika i skutečnost, že státy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvyšují těžbu menším tempem, než se očekávalo. Na druhou stranu, po zvýšení cen v uplynulých dnech nyní investoři vybírají zisky.

Severomořská ropa Brent kolem 18:00 stagnovala na 76,18 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI ztrácela 0,2 procenta na 68,73 USD/barel. Brent se během dne ale dostala na 76,97 USD/barel, což je nejvyšší úroveň od 11. července. Za minulý týden si severomořská ropa připsala zisk 5,6 procenta a americká 4,3 procenta.

Náladu na trhu podporuje dohoda Spojených států a Mexika na přepracování Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA). Součástí dohody není Kanada, k jednání se ale připojí dnes. Ceny podporuje rovněž jen mírné zvýšení těžby kartelu OPEC a jeho spojenců. Investoři předpokládají, že nabídka ropy na trhu bude v příštích měsících zaostávat za poptávkou. Mimo jiné pro to hovoří aktivita čínských rafinérií, které se v srpnu vrátily na trh po pravidelné údržbě a v porovnání s červencem zvýšily dovoz o 40 procent.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 76,18 76,21 New York - NYMEX WTI říjen 68,73 68,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK