Trumpovy obchodní války a proměna čínské ekonomiky

25.09.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čína se začíná otevírat ostatním zemím a chce více zpřístupnit trh druhé největší ekonomiky. Konkrétně Čína plánuje snížit průměrná dovozní cla u většiny svých obchodních partnerů a to již začátkem října. Slibuje si tak růst dovozů z ostatních zemí za nižší ceny a vyšší konkurenceschopnost, jakmile budou americké dovozy zasaženy zvýšenými dovozními cly, které čínská administrativa zveřejnila 25.9.

Poté, co reagovala Čína začátkem týdne na nová Trumpova cla vlastními cly ve výši 5-10 % na americké dovozy v hodnotě 60 mld. dolarů, podniká čínská administrativa kroky zajišťující růst spotřeby domácností. V červenci Čína snížila cla na přibližně 1 500 spotřebních výrobků od kosmetiky až po domácí spotřebiče. Tento krok Číny jde ruku v ruce s příslibem čínské administrativy jejím obchodním partnerům, včetně USA, že přijme opatření ke zvýšení dovozů. Na Světovém ekonomickém fóru v Tianjinu to potvrdil čínský premiér Li Keiqiang. Již dříve Čína přistoupila k dalším opatřením stimulující ekonomiku. Kromě zmírnění požadavků na minimální rezervy pro velké i malé banky, přistoupila vláda i k fiskálním stimulům jako jsou nižší daně pro firmy a DPH. Otevření čínské ekonomiky by zároveň mohlo stimulovat ekonomický růst v zemi, který nyní bude čelit problémům způsobeným obchodními spory mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Exporty a importy USA a Čína

Graf: Vývoj exportů a importů mezi USA a Čínou (Zdroj: www.cnsnews.com)

Trpět bude především Čína

Čínské ekonomice se sice podařilo snížit podíl exportů na HDP pod 20 %, nicméně stále je více zranitelná než USA a pravděpodobně jí zasáhnou obchodní války mnohem zřetelněji. Ačkoliv ekonomiku daleko více táhnou domácí faktory, jako jsou investice, závislost na exportech je stále výrazná. Konkrétně bude dopad na Čínu čtyřikrát větší, kvůli jejím exportům, které jsou čtyřikrát větší než importy. Konkrétní cla, která dosud byla zveřejněna by mohla zpomalit čínský růst o 0,6 %, především kvůli slábnoucí exportní i importní aktivitě. Zpomalení Spojených států bude mnohem slabší kolem 0,1 až 0,2 %. Pokud by plánovaná cla na čínské zboží v hodnotě 200 mld. dolarů rostla z 10 % na 25 %, jak plánují Spojené státy začátkem příštího roku, mohla by ekonomika zpomalit až o 0,3 %. Obchodní války ucítí Spojené státy teprve, až se dotknou přímo spotřebitelů, ti se však dočkali začátkem roku daňové reformy, která by měla dostatečně podpořit spotřebu domácností.

Export HDP Čína a USA

Graf: Podíl exportů na HDP v Číně a USA (Zdroj: Worldbank)

Čína má několik možností, jak vyhrát obchodní válku, prozatím se však soustředí na odvetná cla. Ačkoliv čínský premiér v týdnu zopakoval, že Čína nehodlá oslabit čínský juan a použít ho jako zbraň obchodních válek, dopad amerických cel je díky slabší měně výrazně zmírněn. Čína může také vyvíjet tlak na americké společnosti v Číně, přesouvat své rezervy z amerického dolaru do jiným měn, přerušit nákupy nebo prodávat americké vládní dluhopisy a další. Obchodní napětí by také mohlo donutit čínské exportéry přesunout svou aktivitu z USA do jiných zemí.

Finanční trhy zůstávají v klidu

Zajímavá je také reakce finančních trhů na probíhající obchodní války, které se začátkem týdne vyostřily. Akciové trhy zatím ignorují celní přestřelku mezi dvěma největšími ekonomikami a jejich potencionální dopad na ekonomiku, ačkoliv by silný výprodej mohl upoutat Trumpovu pozornost. Trhy stále doufají, že dojde k obchodní dohodě mezi USA a Čínou a přehlížejí, o co se Donald Trump pokouší. S Čínou vede bitvu na dvou frontách a to kvůli velkému obchodnímu deficitu, čínským neférovým praktikám a s tím spojeným krádežím duševního vlastnictví.

Tento článek má pouze informativní a edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako investiční či obchodní doporučení.


Přečtěte si také:


BOSSAAutorem článku je analytik společnosti Bossa.

BOSSA - Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012.

Autor článku

Štěpán Hájek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU